Kijken: magnetische katapult op vliegdekschip

Pak aan!
Vliegdekschepen zijn awesome. Ze zijn groot, bruut, lomp en kunnen verschrikkelijk snel varen. Nieuwe vliegdekschepen zijn natuurlijk nog awesomer, dus alle filmpjes van de USS Gerald R. Ford zijn natuurlijk fantastisch. Zeker als er nieuwe techniek wordt toegepast: zoals een electromagnetisch katapultlanceersysteem.

Al zo lang er lanceersystemen op vliegdekschepen zitten, worden ze aangedreven door stoom. Stoom is een van de meest brute manieren van energie plotseling verplaatsen. Dat wisten ze in de negentiende eeuw al. De apparaten zijn natuurlijk nogal groot omdat je ergens een flinke tank water aan de kook moet brengen. Op een vliegdekschip boeit dat natuurlijk nauwelijks, want die zijn toch al enorm.

Maar ja, vooruitgang wil ook wel eens wat te zeggen hebben op een aircraft carrier. Die ongeremde brute kracht van stoom is eigenlijk niet zo goed voor een vliegtuig. Stoom is kracht die er plotseling is, en die zich niet zo heel makkelijk laat reguleren. Entree, de elektromagneet. Met computers is de kracht van een magneet heel precies te doseren, waardoor de lancering van een jachtvliegtuig (of drone) van het dek van een vliegkampschip rustig kan beginnen en zich traploos naar volle kracht kan vermeerderen. Daardoor gaan de vliegtuigen minder snel kapot. Handig.

Er zijn nog meer voordelen aan het nieuwe systeem, het is lichter en dat water voor stoom hoeft niet eerst gemaakt te worden uit zeewater, wat ook weer stroom bespaart. Goed, nu snel dat filmpje kijken:

[gv data=”1YpBdVjnaT0″][/gv]

3 reacties

   • @MrSkyline: Past u op bij het openen van de bagage bakken, er kan iets verschoven zijn.

    Maar even zonder gekheid; als je dit systeem zo maakt dat het niet meteen een whiplash oplevert kun je het vliegtuig zelf lichter houden. Er hoeft natuurlijk minder brandstof in voor het opstijgen.

    En anders zet je natuurlijk aan het einde van de startbaan een camera meer zodat iedereen met de handjes in de lucht kan lachen naar het vogeltje 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *