Is het einde in zicht voor universele opladers?

Verschillende opladers
Tegenwoordig zijn we gewend aan het feit dat (vrijwel) elke telefoon & tablet een zelfde soort oplader/aansluiting heeft (micro-usb), maar nog niet zo heel lang geleden hadden we te maken met de nachtmerrie die je hierboven ziet. En dat dreigt weer terug te komen.

Onder dwang van de Europese Commissie beloofden de grote spelers in 2009 dat er één soort aansluiting gebruikt zou gaan worden. Deze afspraak verliep echter eind vorig jaar en tot op dit moment is er nog geen verlenging. Een rondgang langs de diverse fabrikanten levert weinig concrete antwoorden op. Alleen Huawei en Sony willen er iets over zeggen. Huawei zegt dat ze de overeenkomst verlengen, maar Sony zegt ook aan andere mogelijkheden te werken.

Eurocommissaris Antonio Tajani is uiteraard niet blij met deze situatie en hij denkt er zelfs over om een universele lader te gaan verplichten. Als fabrikanten niet willen horen, dan moeten ze maar voelen.

Wat mij betreft stellen ze het gewoon verplicht. Het gemak om apparaten van verschillende merken met één aansluiting te kunnen gebruiken is een ware zegen. Het nadeel is natuurlijk wel dat innovatie enigszins wordt afgeremd en dat fabrikanten minder kunnen verdienen aan accessoires en andere randapparatuur. (via: heise.de)

Nog geen reacties

 1. Nou, die nachtmerrie is volgens mij nooit opgehouden. Bij Apple begint ie pas net:/ wat een gezeik met die nieuwe oplader zeg. Ik had 3 versies van die oude opalder (thuis, kantoor, auto) en nu moet ik er dus weer 3 kopen voor iPhone5 of iPad mini..

 2. @mazdarx8: nee, ze verdienen minder omdat wij bijv. Opladers uit China kunnen halen. Daarom worden de telefoons en tablets duurder waardoor we uiteindelijk alsnog meer kwijt zijn.

  • @volvov70:
   Dat is kul. Fabrikanten gebruiken dat altijd als argument om de prijs omhoog te kunnen gooien.
   Laatst, een Zwitsers bedrijf wilde patent op een kankerremmer in India waardoor ze de prijs kunnen zetten op een euro of 500. Patent kregen ze niet, Indiase bedrijfjes konden het blijven produceren voor rond de 100 euro.
   Dus ja, Zwitserse bedrijf janken.
   Net als dat bedrijf gaan merken als Sony straks janken dat ze te weinig gaan verdienen en te weinig voor innovatie hebben en slechter voor iedereen is straks en moeten we niet willen blablabla. Bullshit dus.

 3. Heb het nut er nog nooit van ingezien, gezien ik nu een la vol micro USB laders heb liggen…

  Fabrikanten zouden consumenten een optie moeten geven bij de aankoop van een smartphone/tabet of zij er een oplader bij willen. Prijs van de apparaten met €10 naar beneden gooien en bij aanschaf een keuze voor een oplader à €10 ja of nee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *