iPhone 6 officieel aangekondigd: dit moet je weten

iPhone 6
Zojuist is in het Flint Center in Cupertino de iPhone 6 gepresenteerd door Apple-CEO Tim Cook. En ja, hij komt in twee maten. Hier lees je alles over dit veelbesproken – en massaal uitgelekte – toestel.

Het design van de iPhone 6

Apple breekt met de scherpe randen van de iPhone 5s en gaat bij de iPhone 6 voor afgeronde hoeken en een bolle zijkant. Iets dat totaal niét als een verassing komt, want in de afgelopen maanden is er onnoemelijk veel beeldmateriaal van de iPhone 6 naar buiten gekomen. Er zijn zelfs compleet werkende exemplaren in video’s verschenen.

Twee verschillende maten

De dikte van de 4,7 inch iPhone 6 bedraagt slechts 6.9mm, waarmee de opvolger van de iPhone 5s ongeveer even dun is als de iPod Touch. De iPhone 6 Plus (5,5 inch) is 7,1 mm dik. Het 4,7-inch scherm heeft een resolutie van 1334 bij 750 pixels. De 5,5-inch iPhone 6 Plus heeft een full HD-resolutie, met 1920 bij 1080 pixels. De cameramodule in de achterkant is niet helemaal meegekrompen. Die steekt een klein stukje uit, waardoor de telefoon niet helemaal vlak komt te liggen. Voor velen toch een afknapper. De centrale homeknop onder het scherm is wel gebleven. Wederom is hier een Touch ID-vingerafdrukscanner in verwerkt. Door de homeknop met je vinger aan te raken scant de Touch ID-sensor snel je vingerafdruk en wordt de telefoon automatisch ontgrendeld. Het is ook mogelijk om in de iTunes Store, App Store en iBooks Store aankopen goed te keuren middels de Touch ID-scanner. De aan/uit-knop is vanwege de toegenomen schermgrootte van de bovenkant naar de zijkant verhuist, zodat deze ook te bereiken is als je de iPhone 6 met één hand bedient.

Onder de kap van de iPhone 6 heeft Apple een tweede generatie van de A8-processor geplaatst. Deze 64bit-processor is volgens Apple 25 procent sneller dan de A7, met een graphics processing unit die tot 50 procent sneller is. Ook moeten de prestaties stabieler zijn dan die van vorige iPhones. De graphics worden 84 keer sneller op je scherm getoverd dan we van de voorgangers van de iPhone 6 en 6 Plus gewend zijn.

Landscape modus

De interface van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus hebben een landscape modus. Als je de telefoon kantelt, draaien de apps op het homescreen. Vergelijkbaar met de interface van de iPad. Op het toetsenbord van de Plus zijn ook Kopiëren- en Plakken-knoppen toegevoegd.

Nieuwe camera’s

De camera van de iPhone 6 beschikt over een 8 megapixel sensor, die is uitgerust met optische beeldstabilisatie. Ook is de autofocus en de ruisonderdrukking verbeterd. In videomodus schiet de iPhone 6 beelden met 60 frames per seconden. Een verdubbeling ten opzichte van de iPhone 5s. In de iPhone 6 Plus zit een slowmotion-functionaliteit waarmee je met 240 fps kunt schieten.

Wanneer is de iPhone 6 in Nederland?

Dat is nog niet helemaal duidelijk. Bij voorgaande iPhone-lanceringen zat Nederland niet bij de eerste lichting van Europese landen waar ze werden verkocht. iPhones lagen toen al eerder in Duitsland en Frankrijk in de schappen, wat voor veel iFans een reden was om een roadtrip te maken. We verwachten dat de iPhone eind oktober in Nederlandse verkrijgbaar is. Diverse providers zijn al begonnen met het aannemen van pre-orders. De twee iPhones zijn vanaf 26 september te bestellen.

Wat kost de iPhone 6?

In Nederland beginnen de prijzen voor de iPhone 6 bij €699. De iPhone 6 Plus is vanaf €799 verkrijgbaar. De iPhone 5s en 5c zullen in het assortiment blijven, terwijl van de iPhone 4s afscheid wordt genomen.

Apple WatchMoto 360Samsung Gear 2Pebble Steel
SchermformaatOnduidelijk, de hoogte is 38mm en 42mm1.56 inch1.63 inch1.26 inch
Vorm van het schermVierkantRondVierkantVierkant
ResolutieRetina320 x 290320 x 320168 × 144
DimensiesOnbekend1.81" x 0.45"1.45" x 2.29" x .39"1.8" x 1.33" x .41"
GewichtOnbekend1.7 ons2.39 ons1.97 ons
Operating System (OS)iOSAndroid WearTizenPebble OS
ProcessorCustom S1 SiPTI OMAP 31.0 GHz Dual Core Processor120 MHz Single Core Processor
BatterijduurOnbekend320 mAH (één dag)300 mAh (2-3 dagen)5-7 dagen
OpslagruimteOnbekend4GB4GB1 MB
Kleur-optiesPolished or space black stainless steel, space gray or silver anodized aluminum or 18-karat rose or yellow gold, 34 verschillende bandkleurenBlack, SilverCharcoal Black, Gold Brown en Wild OrangeBrushed Stainless Steel, Black Matte
SensorenAccelerometer, Heart Rate, 802.11b/g, Bluetooth 4.0Pedometer, Heart Rate, Bluetooth 4.0Accelerometer, Gyroscope, Heart Rate, Bluetooth 4.0Accelerometer, Compass, Ambient Light Sensor, Bluetooth 4.0
PrijsVanaf $349$249$199$249
RAMOnbekend512 MB512 MB8 MB (Flash ROM)

Lees ook: alles over de Apple Watch.

[lg_folder folder=”Apple/iPhone_6_Plus/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

20 reacties

 1. Dat gedoe met scherpe en gladde randen is wel inconsistent zeg. Waren ze bij de 5 juist overgestapt naar het hoekige design, doen ze het bij de 6 juist weer met rondingen..

  Verder ziet het er goed uit, ik wil em;)

 2. Hij heeft geen saffierglas als beschermlaag. Het is ion versterkt glas. De Apple watch heeft wel saffierglas.

  Verder ben ik benieuwd naar de apps op de iPhone 6 plus, omdat de verhouding niet meer klopt met voorgaande modellen zijn er weer zwarte balkjes bij third party apps

  • @jeroen92: Niet álle Apple Watches hebben dat saffierglas: Dat hebben alleen de RVS en de gouden varianten. De Aluminium ‘sports’ heeft ook dat ‘ion-versterkte’ glas – alsmede een plastieken bandje. Ik denk dat deze variant de goedkoopste zal zijn en daarmee $349 gaat kosten.

  • @trucker007: Als het instapmodel nu 32gb opslag had gehad.. maargoed dat past mooi in de strategie van Apple om mensen de zakken leeg te kloppen.. Die 100$ voor een verviervoudiging van de opslagcapaciteit is opvallend goedkoop voor Apple-begrippen. Dat je voor 30e 128gb SD’s kan kopen laten we dan maar even buiten beschouwing haha, oeps toch niet xd.

  • @JamesBond007: Yup, BTW heet dat. Iets wat er voor het gemak in Amerika niet bijgeteld wordt en in de UK iets lager is. Daarnaast wordt er in de UK geen douane heffing bij binnenkomst geheven, iets wat in Nederland wel betaald moet worden. Rara waarom is hier alles toch zo duur…

 3. Verbeteringen dat wel, maar toch enigszins verbaasd.

  Apple staat bekend om een compromis loos ontwerp. Camera die uitsteekt, de grote versie die dikker is? 8megapixel camera, 2gig ram.

  Ik had verwacht dat ze de lat zouden leggen voor de nieuwe galaxy s6, HTC one M9, e.d.

  Het OS in landscape draaien, dat zouden android en WP ook moeten invoeren. Hulde daarvoor.

 4. Ben niet erg onder de indruk. Zie geen enkele reden om van m’n 5S over te stappen op de 6. Over de camera die uitsteekt; ik zie daar vreemd genoeg niets van terug. Maar goed, dat neem ik wel aan. Lekker krasgevoelig dus.

  • @rnej: specs zeggen niks over hoe de combi van soft en hardware uiteindelijk samen werken. Dat zie je al heel snel in de vergelijkingstesten, van verschillende toestellen. Bekijk die vergelijkingen maar eens en vorm op basis daarvan je oordeel. Zo kan een telefoon met 1 GHz bijv veel soepeler werken dan eentje met het dubbele. Maar goed, mensen kijken vaak alleen maar naar specs en de getalletjes van die specs en laten de daadwerkelijke werking van de combinatie van al die specs en de software en het gebruiksgemak niet tot hun doordringen

 5. Elk jaar weer wordt er in de reactiepanelen geroepen dat de nieuwe iPhone tegenvalt, dat hij achterloopt, dat de concurrentie betere specs heeft en goedkoper is.

  Elk jaar weer worden er massa’s iPhones verkocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *