Game of Thrones: Dit verwachten we van de laatste aflevering

Helemaal gek
We zijn slechts anderhalf uur van de ontknoping van het legendarische Game of Thrones verwijderd.

Spoiler alert voor alle Game of Thrones-afleveringen (behalve de laatste, natuurlijk, want die is op het moment van schrijven nog niet uit).

Na de eigenaardig gemakkelijke strijd tussen leven en dood in aflevering 3 (naar verluidt de grootste battle ooit op film gezet) was het in de afgelopen aflevering, The Bells, aan Dany om de ijzeren troon eindelijk over te nemen. In een van de meer extreme veranderingen van karakter in de vorm van Dany’s genocide is het daarentegen nog niet zo vanzelfsprekend dat we een rond einde van de show krijgen.

De Mad Queen
Het hele laatste seizoen was opgezet rondom twee gevechten, die tussen de Night King en alle levenden (minus Cersei, want ze is een bitch) en het gevecht tussen Dany met al haar aanhangers tegen Cersei. Het eerste gevecht was verrassend makkelijk te winnen en zette gelijk een nieuwe verhaallijn op, waar de afgelopen seizoenen mondjesmaat al naartoe gewerkt wordt: de Mad Queen.

Nu, die twee woorden werden voorheen alleen maar geassocieerd met Cersei, maar in de laatste paar afleveringen wordt er steevast in Dany’s fundamenten gehakt. Ze is twee draken kwijt, verliest Jorah en Missandei, krijt geen steun van het Noorden (onder andere Sansa, Arya en Tormund met de Wildlings kiezen voor Jon), verliest meerdere belangrijke slagen en wordt ook nog eens verraden door Varys. Dat duwde haar in aflevering 5 over het randje.

Nu lijken Jon, Tyrion en Arya de reality check te hebben gehad en zijn er slechts twee mogelijkheden voor de karakters; de knie gebogen houden en onder de heerschappij van een middeleeuwse Stalin leven of in opstand komen tegen de gekke koningin, haar paar (op miraculeuze wijze nog overlevende) Dothraki en een klein leger aan Unsullied.

Fire and Ice
Dat geeft de allerlaatste aflevering eigenlijk maar één logische conclusie, want tijdens de slachtpartij in King’s Landing realiseert Jon zich dat zijn koningin toch niet zo tof is als hij dacht. De King in the North heeft de steun van een groot deel van het volk, is rechtvaardig en heeft zichzelf al meermaals bewezen als leider. Hij is tevens de rechtmatige opvolger van de troon als Aegon Targaryen.

Kortom, in de laatste aflevering zal het tot een conflict tussen Jon en Dany komen en het lot van Westeros zal afhangen van de conclusie van dat conflict. Ik denk niet dat dat nóg een veldslag zal worden, maar mocht het daartoe komen, dan zitten we nog met die laatste verdomde draak. Je weet wel, dat beest dat eigenhandig op Thanos-achtige wijze een gigantisch deel van King’s Landing heeft uitgeroeid. Mijn theorie is overigens dat Jon de laatste draak overneemt nadat Dany door Arya vermoord wordt.

Arya is een baas
En over de piepkleine badass gesproken, ze wist het in een van de meer brute scènes uit Game of Thrones ooit gewoon te overleven terwijl de rest van de stad om haar heen in as gelegd werd. Eerder vermoorde ze al de Night King, wat allemaal richting een oude fantheorie wijst: Arya is de Azor Ahai.

Nu, deze legendarische held werd in een prophecy door Melissandra aan het begin van de serie geïntroduceerd als de redder van Westeros, die alleen herboren zou worden als het continent op het randje van de afgrond zou staan. Tot dusver zijn al meerdere voorspellingen van ons Carice Melissandra uitgekomen, dus deze zou ook nog waar kunnen zijn. En kom op, als Arya de Night King tot ijsblokjes kan verkruimelen, dan kan ze één doorgedraaide blondine ook wel aan.

The Last Jedi 2.0
Tot slot moeten we het nog even hebben over de serie in het algemeen. Nu zou je zeggen dat Game of Thrones niks met Star Wars te maken heeft, maar dat zou je nog verbazen. Allereerst gaan de showrunners Benioff en Weiss na GoT werken aan een Star Wars-project en ze hebben de schrijftechnieken voor een Star Wars-film al onder de knie.

Ik verwijs hier naar het uitzonderlijk pijnlijke The Last Jedi, een film die er werkelijk alles aan deed om zo onvoorspelbaar mogelijk te zijn. Maar dat je een auto met vierkante wielen bent, wil nog niet zeggen dat je nut hebt. Het laatste seizoen van Game of Thrones lijkt zo’n auto te zijn, een combinatie van fan service, gehaaste plotlijnen en een flinke portie ondermijning van de verwachtingen.

Met die redenering zijn alle bovenstaande theorieën misschien wel lariekoek. De show heeft meerdere eindes, maar één ding is zeker: de showrunners gaan niet voor het gebaande pad. Of dat uiteindelijk een bevredigend slot gaat opleveren, leren we morgenavond. Althans, als je in de Verenigde Staten woont, want hier is het ontzettend moeilijk om de show te ontvangen.

Lees ook: Game of Thrones-fans willen dat S8 opnieuw gemaakt wordt

Foto @HBO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *