Epic Games houdt megasale. Klanten en leveranciers woedend

epic-megasale-klanten-developers-boos
Je kunt het ook niet snel goed doen als maker van Fortnite.

Epic Games is niet alleen bekend van het razendpopulaire Fortnite, maar produceert nog veel meer spellen. Ook heeft zij sinds kort een online winkel geopend. Hier kun je spellen, maar ook in-game upgrades en spelmunten kopen.

Naast Epic Games zelf kunnen ook andere ontwikkelaars hun spellen aanbieden in de online shop. Epic Games dacht deze nieuwe tak van sport eens goed in het zonnetje te zetten. Daarom organiseert zij tot 13 juni een megasale, waarbij je kortingen tot wel 70% kunt krijgen. Ook krijg je, als je een spel van meer dan € 14,99 (na aftrek van de korting) koopt, een tientje terug van Epic Games. Daarnaast biedt Epic Games aan om mensen te compenseren die het spel vlak voor de actie gekocht hebben. Bovendien hebben distributeurs en ontwikkelaars bevestigd dat zij alle kosten vergoed krijgen van Epic Games en dus niets uit eigen zak hoeven te betalen, terwijl de spelmaker wel extra omzet verzorgt.
Blijde gezichten alom zou je denken.

Niets blijkt echter minder waar. Er is eigenlijk niemand tevreden met deze actie. Allereerst klagen de andere ontwikkelaars. Zij stellen dat de games te goedkoop worden en daarmee onder de prijs van hun andere verkopers komt te liggen. Dit leidt ertoe dat zij de prijzen van de games in de online store verhogen, zodat zij na verrekening van korting en compensatie nog steeds even duur zijn als de game bij de concurrent. Andere ontwikkelaars halen hun spellen zelfs uit de winkel tot na 13 juni, aangezien de sale dan over is.

Ook de community is niet blij. Zo verweten zij Epic Games in eerste instantie misbruik te maken van de actie, doordat zij verkopen direct voor de actie mogelijk zouden maken. Ook verwijten zij het Epic Games dat andere aanbieders de spellen off-line halen. Zelfs dat weegt Epic Games nu te ondervangen door, nadat de sale is afgelopen, de korting ook toe te passen op bestellingen die tijdens de sale gedaan zijn.

Toch is ook dat voor gebruikers nog niet genoeg. Zo geldt de korting niet op in-game aankopen (zoals extra skins of wapens bij Fortnite) en ook niet op spelmunten die nodig zijn. Daarnaast heeft de spelwinkel geen winkelwagentje, waardoor je iedere bestelling apart af moet rekenen. Als je dus 5 verschillende spellen wilt kopen met korting moet je vijf transacties doen. Naast lastig is dit ook een indicator voor fraude bij Epic Games. Zij sluiten dan preventief de betaalmogelijkheid met de creditcard waarmee betaald is. De gebruiker moet dan contact opnemen met de klantenservice, waarna na onderzoek de creditcard wellicht weer vrijgegeven wordt. Uiteraard zien de gebruikers dit niet als fraudepreventie, maar als hinderlijk voor klanten.

Epic Games zal zich wellicht nu wel 2 keer op het hoofd krabben voor ze weer 70% korting geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *