Elon Musk bouwt mini-onderzeeër voor ingesloten Thaise voetbaljongens

Heldhaftige daden van over heel de wereld
SpaceX zou er alles aan doen om de jongens levend uit de grot te krijgen.

Het zal je vast niet ontgaan zijn: een voetbalteam van 12 jongens en hun trainer zit al dagenlang opgesloten in een ondergelopen grot in Thailand. Door de hevige regenval zou het in eerste instantie onmogelijk zijn om de slachtoffers voorlopig te redden, maar eindbaas Elon Musk had een briljant idee.

Geheel in Musk’s stijl stelde hij met zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX voor om een ‘onderzeeër op kindergrootte’ te bouwen. In eerste instantie waren er andere plannen. Zo zou de ondergelopen grot leeggepompt kunnen worden, maar door hevige regenval in het Thaise regenseizoen zou dat maanden kunnen duren.

Het hoofdzakelijk plan was de afgelopen dagen dan ook om de kinderen een spoedcursus duiken te geven en ze zo de tientallen ondergelopen compartimenten van de grot te laten doorzwemmen. Het probleem is daarentegen dat geen van de voetbaljongens kan zwemmen, dus het plan zou ontzettend risicovol zijn geweest.

SpaceX is daarom nu bezig met een geïmproviseerde onderzeeër. Het vaartuig zou volgens Musk gemaakt worden van de transferbuis voor vloeibare zuurstof van een Falcon-raket. Aan weerszijden van de buis zouden handvatten geplaatst worden zodat twee duikers de capsule kunnen begeleiden en kunnen navigeren door nauwe doorgangen.

Musk is op het moment in L.A. aan het werken aan de mini-sub, zo laat hij in een ander Twitter-bericht weten. Gisteren zou het vaartuig over zo’n 8 uur klaar zijn, dus mogelijk is het voertuig al onderweg naar Thailand. Sceptici reageren onder Musk’s aankondigingen op Twitter en suggereren dat dit slechts een uit de hand gelopen publiciteitsstunt is. Toegegeven, het is een behoorlijk sympathieke boodschap die SpaceX met zijn inzet uitzendt, maar ik twijfel er niet aan dat Musk goede bedoelingen heeft.

Hoe dan ook, volgens Nu.nl zijn reddingsduikers op het moment van schrijven bezig met de daadwerkelijke reddingsactie. Later in de middag zouden de eerste jongens uit de grot gehaald kunnen worden, al kan het goed drie tot vier dagen duren voordat de operatie is voltooid. Of SpaceX’ onderzeeër op tijd aankomt, gebruikt wordt en überhaupt daadwerkelijk gemaakt is, is niet duidelijk.

SpaceX is overigens niet het enige ruimtevaartbedrijf dat aan onderzeeërs werkt. Ook NASA heeft een onderzeeër gemaakt, maar in plaats van het redden van Thaise jongens is dit vaartuig bedoeld voor de maan van Saturnus. Daarnaast zette Elon Musk recentelijk plannen online van een nieuwe website omtrent nepnieuws. Wil je tot slot zelf een keertje Elon Musk zijn? Check hier hoe je dat doen. Kind of…

4 reacties

  1. De eerste zijn de grot al uit … Too little, too late.

    Schoenmaker blijf bij je leest. Ga eens wagens maken en zorg dat mensen zo’n ding hebben voor 2023.
    En ja, het gaat al sneller maar hier in NL tijd nog niks rond om maar wat te noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *