Dit zijn 5 alternatieve OS besturingssystemen

Tizen OS op smartphones
Android is fijn, maar zeker niet de enige

Vrijwel de meeste smartphones worden gebruikt met een versie van Google’s Android besturingssysteem. En hoewel dat systeem flexibel en bewerkbaar is, zijn er nog een hoop andere besturingssystemen voor je smartphone die ook net zo goed werken. En misschien wel beter zijn.

Cyanogen OS
Cyanogen was een populaire bewerkbare ROM op Android dat is uitgegroeid tot een besturingssysteem. Cyanogen OS kwam als eerste voorgeïnstalleerd op de OnePlus telefoon.

Cyanogen OS ziet er hetzelfde uit als Android. Er is alleen een verschil; je kunt zowat alles bewerken. Het besturingssysteem komt met verschillende thema’s, betere camera interface, een geïntegreerde galerij en nog veel meer. Verder hebben de makers van het besturingssyteem ook een deal gemaakt met Windows voor het gebruik van services zoals Cortana, Outlook, OneNote en OneDrive. Dus als je op zoek bent naar iets wat lijkt op Android, maar eigenlijk veel beter is dan is Cyanogen OS iets voor jou.

MIUI
Dit besturingssysteem van Xiaomi staat erom bekend een beetje te lijken op Apple’s iOs. Verder heeft de OS veel bewerkbare kenmerken. Het voordeel is dat deze OS niet alleen op telefoons van Xiaomi te verkrijgen is; het is ook beschikbaar als een ROM voor verschillende andere apparaten. Als je geïnteresseerd bent in een mix van Android en iOs dan is dit zeker een besturingssysteem waar je naar zou moeten kijken.

Tizen OS
Dit besturingssysteem werd geboren nadat Nokia besloot om te stoppen met Meego OS, wat tot stand was gekomen in samenwerking met Intel. En Intel vond het niet zo leuk dat Nokia stopte met Meego, dus liepen zij over naar concurrent Samsung. Daar werd Meego herboren als Tizen OS.

Tizen ziet er bijna hetzelfde uit als Samsung’s Android skin Touchwiz, maar het is zeer verschillend onder de motorkap. De OS werkt bijna hetzelfde als Android, maar er zijn veel gebaren voor intuïtieve interactie. Daarnaast is de OS een HTML OS, waardoor het voor developers makkelijk wordt om apps ervoor te maken.

Samsung heeft al een paar apparaten met deze OS op de markt gebracht, zoals de Samsung Z1, Z3 en verschillende Gear wearables. Het mag wel duidelijk zijn dat Samsung erg serieus is over dit besturingssysteem.

Ubuntu
Ubuntu Touch is een besturingssysteem dat werkt op allerlei soorten apparaten. Op het eerste oog lijkt Ubuntu Touch helemaal niet uniek, maar demo’s laten ons iets anders zien. In plaats van iconen gebruikt Ubuntu bijvoorbeeld de vier kanten van het display voor een gebaren gestuurde gebruikers ervaring.

De OS zit smartphones van merken BQ en Meizu. Het duurt nog wel even voordat dit besturingssysteem een grotere rol krijgt in markt en een echt alternatief voor Android wordt, maar wij hopen dat het snel gebeurt.

Sailfish OS
Weet je nog dat we het hadden over Meego? Jolla is het bedrijf dat werd gestart door ex-medewerkers van Nokia, die ook hadden gewerkt aan Meego. Het zorgt ook voor wat commotie toen dit bedrijf zijn eerste smartphone ‘The Other Half’ uitbracht. Het besturingssysteem leek namelijk veel op Meego, maar draagt de naam Sailfish OS.

De OS is altijd befaamd geweest doordat het zich meer focust op gebaren dan op knoppen. Dit systeem is nog steeds in ontwikkeling, maar Jolla heeft gewerkt aan Sailfish OS 2.0 met nieuwe features en ondersteuning voor Android Apps. Bovendien zijn ze ook een kickstarter project gestart voor de Jolla Tablet.

Mocht je na dit lijstje nog niet overtuigd van deze alternatieven, dan kun je altijd nog dit lijstje bekijken over de meeste appcrashes op Android en iOs.

4 reacties

  1. Sailfish zou nog wel eens groot kunnen gaan worden. In Rusland willen ze af van het ‘Amerikaanse’ Android en Apple’s iOS en zij beschouwen het vrij configureerbare (lees: controleerbare) Sailfish als de voornaamste kandidaat-opvolger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *