Dit is wel heel kwalijk van League of Legends [video]

league-of-legends-cencuur-china-tencent
Riot Games beloofde een oplossing, maar die blijkt niet te werken.

Er zijn maar weinig gamers die het immens populaire League of Legends niet kennen. Deze pionier op het gebied van gaming haalt zelden het nieuws met onrust, al hadden ze in Nederland wel een klein akkefietje met ex-profvoetballer Edgar Davids, maar verder horen we weinig rumoer. Van die reputatie is weinig over.

Riot Games blijkt namelijk een flinke lijst met gecensureerde woorden aan te leggen. Naast het gebruikelijke portie drek dat men de ‘onderbuik van internet’ noemt staan daar wat bijzondere woorden op. Zo ontdekte een Reddit-gebruiker dat ook termen als ‘Uyghur’, “Tiananmen”, “freedom” en “truth” op een censuurlijst staan. Best vreemd voor een Amerikaans bedrijf, tot je beseft dat Riot Games inmiddels volledig in handen is van het Chinese investeringsbedrijf TenCent.

Pikant detail is dat TenCent eerder dit jaar zelf op Reddit onder vuur kwam te liggen nadat bekend werd dat zij een investering hadden gedaan in… Reddit.

De communicatie-specialist van Riot Games, Ryan Rigney, reageerde enkele uren na de ontdekking via Twitter dat dit absurd is en dat hij de zaak uit zou gaan zoeken. Twee uur later meldde hij dat de zaak opgelost zou zijn. Uiteraard gingen gebruikers direct weer testen en zij merkten dat alleen het woord Uyghur van de cencuurlijst af was. Vrijheid en de waarheid vond men waarschijnlijk toch nog te eng.

Reddit zou Reddit niet zijn als men daar niet bovenop dook. Inmiddels is er dan ook een subreddit waarin gebruikers alle verboden woorden kunnen melden die zij in het spel tegenkomen. Dit omdat inmiddels bekend is dat Riot Games en TenCent binnenkort in overleg gaan om de censuurlijst te bespreken en de woorden per regio lijken te verschillen.

Ondertussen vinden veel gamers de gang van zaken erg kwalijk. Bovendien ligt het, gezien de spanningen tussen Amerika en China, natuurlijk gevoelig dat een Chinese investeerder een Amerikaans bedrijf censuur oplegt voor woorden die zo ongeveer de kern van Amerika raken (’truth’ en ‘freedom’). Dit muisje zou dan ook wel eens een onverwacht lang staartje kunnen krijgen.

Ondertussen zie je in dit filmpje exact hoe de censuur van League of Legends werkt.

[gv data=”5UEd6TT0bRQ”][/gv]

Bron: Nextshark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *