Dit bedrijf maakt gepersonaliseerde apps in ruil voor je DNA

DNA helix
Zou jij je DNA aan een bedrijf geven en het ze laten doorverkopen?

Een toekomst waarin guldens, euro’s en zelfs intergalactische credits niet meer bruikbaar zijn, is geen gekke gedachtegang. Helix moet ongetwijfeld hetzelfde hebben gedacht, want dit bedrijf analyseert je DNA en stuurt de relevante gegevens naar derden (app-makers), die de informatie gebruiken voor een gepersonaliseerde app. Letterlijk.

Helix in een blogpost: “We zijn dolblij met de lancering van ons eerste product op het Helix-platform, omdat we mensen de kracht kunnen geven voor het begrijpen van hun eigen DNA. Zo kan men handige inzichten krijgen in de toekomst van bijvoorbeeld het stichten van een gezin.”

Hier is hoe het werkt: Je betaalt Helix $80,- dollar en stuurt een monster van je DNA naar ze op. Vervolgens analyseren ze zo’n 20.000 verschillende genen die ze (naar eigen zeggen) veilig naar derden sturen, waarna de app-makers die gegevens in bepaalde apps verwerken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je familiestamboom of een assessment van mogelijke genetische aandoeningen. Ook kunnen de wetenschappers uit je DNA opmaken of je overgevoelig bent voor bepaalde soorten voedsel en of je meer of andere lichaamsbeweging nodig hebt.

Evil corp.
Als sci-fi-enthousiast zie ik hier een prachtig filmscript uit ontstaan. Een bedrijf dat je DNA aan derden doorverkoopt klink immers niet als een wenselijk voorval. Dadelijk krijgt een of andere evil corporatie je gegevens in handen. Dan zou je ineens gekoppeld kunnen worden aan misdaden die je niet gepleegd hebt, zo stel ik maar hypothetisch.

Goed, uiteindelijk stelt Helix dus dat het veilig overgeheveld wordt, mede omdat niet je gehele DNA, maar slechts die 20.000 (relevante) genen in kaart worden gebracht. En zeg nou zelf, hoe vet is om met een app op te zoeken of je een grote kans hebt op bepaalde voorkombare ziektes?

One comment

  1. De titel is toch wel een beetje misleidend. Je krijgt een persoonlijke app aan de hand van je DNA oh en wacht voeg daar $80 aan toe.
    Er zijn zat stamboom websites etc zoals ancestry.com waar je dit soort dingen toch al kan doen lijkt mij?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *