Belgische brouwerij maakt ondergrondse ‘bierpijplijn’

Brugse-Zot
Om transportkosten te verminderen, gaat een Belgische bierbrouwerij een ondergrondse pijleidingennetwerk opzetten om bier te vervoeren.

Brouwerij De Halve Maan uit Brugge maakt al bier sinds 1856. Omdat hun producten steeds populairder werden, nam ook het aantal trucks toe die van en naar de brouwerij reden om bier te vervoeren. Sinds 2010 wordt het bier gefilterd, gebotteld en gedistribueerd vanuit een andere locatie buiten de stad, terwijl het daadwerkelijke brouwen nog steeds in de originele brouwerij gebeurt in hartje Brugge.

Zesduizend liter per uur
Om het eindeloze heen- en weer rijden van die vrachtwagens een halt toe te roepen, besloot De Halve Maan om een ondergrondse pijpleiding aan te leggen, die het bier van punt A naar B vervoert. De leiding wordt gemaakt van een polyethyleen, dat eten en drinken veilig kan vervoeren. Dit nieuwe systeem zou zesduizend liter bier per uur kunnen transporteren, over een afstand van drie kilometer.

Dit is niet alleen indrukwekkend, maar ook goed voor het milieu. Het transport met trucks kan hierdoor tot 85 procent verminderd worden, wat de drukte op de wegen in Brugge ook ten goede komt. Als je over een tijdje (het project start volgend jaar) van een Brugse Zot zit te nippen, weet je dus wat een bijzondere reis dat biertje afgelegd heeft.

2 Comments

  1. Leuk! Vorig jaar toevallig met een bedrijfsuitje hier op bezoek geweest. Leuke brouwerij en lekker bier (alleen niet zo heel bijzonder qua smaken). Maar een waanzinnig goed initiatief.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *