Apple iPhone XR reviews: Beste iPhone om nu te kopen

Kopen, kopen, kopen
Hij brengt wat kleine nadelen met zich mee, maar de iPhone XR is een regelrechte aanrader.

Nog twee nachtjes slapen en dan komt de iPhone XR eindelijk uit. De productie liep tegen wat kleine probleempjes aan en op papier leek hij niet te kunnen concurreren met zijn grote broers. Niets blijkt minder waar.

Er zijn niet heel veel dingen te zeggen over de ‘downgrades’ die Apple heeft gemaakt voor de iPhone XR tegenover de XS of XS Max. Dat gezegd hebbende vat The Verge het misschien wel het beste samen: “Hoeveel is een perfect display je waard? Apple heeft het antwoord en het is $250 dollar.”

Dat is uiteraard het prijsverschil tussen de XR en zijn grote broer, de iPhone XS. In plaats van een AMOLED-scherm krijg je een LCD-scherm van 6,1-inch en dat bestempelt het medium als het grootste verschil. Je krijgt dezelfde processor, snufjes zoals gesture control, draadloos opladen en natuurlijk iOS 12. Je ziet het allemaal alleen op een minder goed scherm.

CNET houdt de nieuwe X-lijn in het onderstaande filmpje direct naast elkaar en test dat grootste verschil. En ja, het LCD-scherm is een stuk minder uitgesproken op het gebied van ‘echt zwart’ en lijkt wat meer licht te geven (in plaats van echte kleuren uit te stralen). Maar het medium benadrukt dat je de verschillen niet gaat zien, tenzij je de toestellen direct naast elkaar houdt.

Verder is de XR een stukje dikker en heeft hij absoluut gezien iets meer rand dan de XS. Ook heeft dit toestel geen 3D touch maar de reviewer is hier niet van onder de indruk; de haptische feedback (trillen) in combinatie met slimme software-design maakt dit een net zo responsieve iPhone als de XS of XS Max.

Het onderstaande filmpje benadrukt overigens nog een belangrijk verschil dat ik in eerste instantie niet zag aankomen: de enkele cameralens aan de achterkant. Wat er gebeurt door de telelens van de XS is dat de mensen op de foto veel ‘dichterbij’ staan dan personen op een foto gemaakt door de XR van dezelfde afstand. Hierdoor kun je met de XR dichter bij iets komen maar creëer je ook een bijzonder effect dat niet altijd gewenst is.

[gv data=”znz8o-boH0E”][/gv]

Nog een aspect dat voor veel gebruikers belangrijk gaat zijn, is de batterijduur. Volgens Engadget zit dat bij de XR meer dan goed. Ze stellen zelfs dat het de beste iPhone-batterij in jaren is.

Tevens een belangrijk aspect is de grote variatie in kleuren beschikbaar voor de XR. Dat maakt dit model in vele opzichten een vreemde eend in de bijt, maar dat is misschien wel exact wat Apple-fans willen. iPhones zijn namelijk de laatste jaren vooral veel van hetzelfde en funky kleuren en een relatief funky prijs zijn stevige aanraders die Engadget dwingen dit toestel een 8.9/10 te geven.

Dat gezegd hebbende stelt het medium wel dat die prijs solide is voor een Apple-toestel, maar zodra je gaat vergelijken met vergelijkbare Android-smartphones, gaat die spreekwoordelijke vlieger niet op. Het LCD-scherm van 1792×828 pixels is een lichte teleurstelling. Kijk bijvoorbeeld naar de 6,18-inch Pocophone F1 die een scherm sport van 2246×1080 pixels. En dat voor een prijs van minder dan de helft van deze iPhone.

Conclusie
Dat alles neemt niet weg dat reviewers de XR dé iPhone van het moment noemen. We voorspelden het zelf ook al een beetje; de iPhone XR is een prachtige compromis tussen high-end performance en de enige echte iOS-ervaring, zonder daar gelijk klauwen vol geld voor te hoeven neerleggen.

Ja, het scherm is niet perfect en het gebrek aan een tweede camera aan de achterkant maakt het een iets minder veelzijdig toestel dan zijn grote broers. Maar hey, die grote broers kosten ook gelijk (minimaal) €250 euro meer.

Kortom, de prijs zal bepalen of je de iPhone XR het waard vindt. Ben je bereid om (een beetje) in te leveren op het gebied van display, camera en RAM, dan is de iPhone XR hét toestel van Apple dat je moet gaan kopen. Ben je klaar met compromissen sluiten, dan zijn de XS en XS Max nog steeds valide opties.

Lees ook: iPhone beatdown: iPhone XS Max vs iPhone XS vs iPhone XR vs iPhone 8 Plus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *