Amerika investeert 23 miljard in digitale oorlogsvoering

Amerika digitale oorlogsvoering
Ook het Amerikaanse leger wil niet achterblijven qua technologie. Daarom worden er veel nieuwe maatregelen getroffen en nemen ze zo’n 4000 ict-beveiligingsexperts aan om “overal en altijd” cyberdreigingen voor te zijn. Bij elkaar goed voor zo’n 23 miljard dollar.

Volgens Amerika zou de snelle verspreiding van de digitale technologie een ernstige bedreiging vormen voor de nationale veiligheid. “Het hele land kan worden verstoord door een klik op de muis”, laat de Amerikaanse generaal Martin Dempsey weten. Daarom moet het leger nieuwe taken op zich nemen. De 4000 nieuwe werknemers moeten er voor zorgen dat de veiligheid van de bevolking gewaarborgd wordt en de Amerikaanse economie niet in gevaar wordt gebracht door cyberaanvallen.

Een belangrijk aandachtspunt daarin is de kritieke infrastructuur in Amerika, deze zou onvoldoende beschermd zijn tegen aanvallen. Tussen oktober 2012 en mei 2013 zou de infrastructuur ruim 200 keer het doelwit zijn geweest van cyberterrorisme. Ook zou het Amerikaanse leger bezig zijn aan het opzetten van een eigen 4g-netwerk. Hiermee moet een cloud-gebaseerd ICT-netwerk opgezet worden voor het leger. Hiervoor zullen ze hi-tech telefoons gaan gebruiken, die Dempsey tijdens zijn toespraak al bij zich droeg: “This phone would make both Batman and James Bond jealous”.

Hoewel het leger de nieuwste technologische apparaten krijgt, worden ze soms ook beperkt. Eerder vandaag werd namelijk de nieuwssite van The Guardian op de computers van het Amerikaanse leger geblokkeerd. De geheime informatie over de NSA die de Britse krant al enige tijd publiceert zou niet op de legercomputers bekeken mogen worden. Zouden de geheime documenten wel bekeken worden, dan zou er een arbeidsintensief proces volgen waarbij de volledige harde schijf gewist of vernietigd moet worden.

De nieuwe technologische ontwikkelingen van het Amerikaanse leger hebben ervoor gezorgd dat de rules of engagement, de regels die soldaten in hun optreden tegen vijanden moeten volgen, momenteel wordt herzien. Natuurlijk zijn deze nieuwe maatregelen die het Amerikaanse leger gaat treffen nodig, maar is 23 miljard dollar misschien niet een te extreem bedrag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *