8 dingen die je moet weten over Amazon

De webshop van Amazon
Als je denkt aan streamingdiensten, dan komen namen als Spotify en Netflix al snel bovendrijven. Het was vandaag echter Amazon dat een belangrijke coup pleegde in de tv-wereld door Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May te strikken.

Het voormalige Top Gear-trio gaat namelijk een nieuwe autoshow maken voor Amazon Prime, de streamingdienst van de webwinkel. De opnames gaan op korte termijn van start, maar voor de eerste uitzendingen zul je nog tot 2016 moeten wachten. Dat geeft jou gelukkig de mogelijkheid om je nog even te verdiepen in het enorme imperium van CEO Jeff Bezos.

1. Bezos begon in zijn eigen garage met Amazon
Maar die ruimte werd al snel te klein, getuige de enorme brievenbus die nog altijd in de voortuin te vinden is. De website verkocht destijds alleen boeken en bevatte nogal wat fouten, waardoor klanten geld kregen in plaats van betaalden voor hun bestellingen. Inmiddels woont Bezos overigens een stukje ruimer.

De boeken van Amazon lees je tegenwoordig op een Kindle

2. Bezos houdt zich heel netjes aan de Balkenende-norm
Amazon heeft wereldwijd meer dan 117.000 mensen in dienst. Ter vergelijking: dat is meer dan een bedrijf als Microsoft. Toch verdient Bezos ‘slechts’ 81.840 dollar per jaar. Het is overigens niet nodig om medelijden met hem te hebben, want hij bezit 87 miljoen aandelen met een waarde van 23,5 miljard dollar. Dat maakt hem de nummer 20 op de lijst met rijkste mensen ter wereld.

3. Amazon heeft een Nederlandse Chief Technical Officer
Over Balkenende gesproken: we hebben een landgenoot die een behoorlijke vinger in de pap heeft bij Amazon. Werner Vogels is namelijk CTO en vice-president van de multinational en mag (naast Bezos) als enige in het openbaar spreken namens het bedrijf. De 56-jarige Amsterdammer doet zijn werk heel behoorlijk, want ExecRank beoordeelde hem afgelopen jaar als beste CTO ter wereld.

Top Gear-trio naar Amazon

4. Amazon produceert eigen films en series, net als Netflix
De streamingdienst van Amazon is misschien niet zo bekend, maar daar zal mede door de nieuwe autoshow met Clarkson, Hammond en May snel verandering in komen. De eerste eigen serie werd gelanceerd in 2013, maar Amazon Studios bestaat al sinds 2010. Het bedrijf werkt volgens een opvallend concept, want het publiek mag zelf ideeën insturen voor de verhaallijn van de series. Daarnaast werkt Amazon samen met bedrijven als HBO en Warner Bros.

5. Het is nog niet duidelijk of we de autoshow in Nederland kunnen zien
Je hebt namelijk een Prime-abonnement (hiermee krijg je toegang tot gratis bezorging, foto-opslag, video’s en meer) nodig om de videocontent van Amazon te kunnen bekijken, maar deze abonnementen zijn op dit moment gekoppeld aan je locatie. Nederlanders krijgen daarom nu nog een melding te zien die aangeeft dat de films en series in ons land niet beschikbaar zijn. Of daar in de aanloop naar de lancering van de nieuwe autoshow verandering in gaat komen is helaas nog niet bekend.

6. Amazon is de grootste adverteerder van Amerika
Amazon deelt de eerste plaats met Samsung, maar we durven te betwijfelen of de Zuid-Koreanen er net zoveel voor terug ziet. Amazon investeert jaarlijks 157,7 miljoen dollar in advertenties op Google, maar verdient dat bedrag dubbel en dwars terug. De inkomsten lopen namelijk op tot dik 1 miljard dollar. Je kunt dus gerust spreken van een gezonde return on investment.

Amazon's bezorgservice

7. Amazon stampt de komende jaren twee enorme kantoren uit de grond
Het zal geen verrassing staan, maar één van deze twee gebouwen biedt vanaf 2016 plaats aan 5.000 Londense medewerkers. Mochten Clarkson, Hammond en May dus behoefte hebben aan een werkplek dicht bij huis, dan zal hier ongetwijfeld een bureautje voor ze worden vrijgehouden.

8. Je pakketjes worden de komende jaren nog sneller bezorgd
Amazon zet namelijk niet alleen in op bezorgen met drones, maar stampt ook overal ter wereld enorme distributiecentra uit de grond. Zo kunnen de miljoenen bestellingen dagelijks nog sneller verwerkt worden.

15 reacties

  1. Ik mag er van uit gaan dat ze zo’n grote show gaan verkopen aan HBO oid? Of willen ze dat iedereen hun onbekende videokanaaltje gaat gebruiken? Ik begrijp er tot heden niet veel van.

    • @dennisdd: Sommige aanbieders bezorgen niet in het buitenland, daarnaast zijn sommige producten hier niet te krijgen vanwege regelgeving. Denk aan DVD-R’s waar in NL een hoge toeslag op ligt en in DLD niet of airsoft pistolen die elders wel mogen.

      Heel vaak is er wel iets te bestellen, maar kost de verzending heeeeeel erg veel…
      Ik laat wel eens iets bij mijn schoonouders in de US bezorgen , en die sturen het dan een stuk goedkoper door..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *