Zo wil Apple concurrent Spotify uitroken

Apple vs. Spotify
Apple stelt voor om een vast bedrag af te spreken voor het streamen van een nummer, zodat de kosten en opbrengsten transparanter worden.

Zo schrijft The New York Times, dat achterhaalde dat Apple samenwerkte met het Copyright Royalty Board. Het is de bedoeling om songwriters 9,1 cent per 100 streams te gaan betalen. Dat is voor Apple geen probleem, maar voor diensten als Spotify zou dat betekenen dat er flink meer kosten gemaakt moeten worden.

Opvallend genoeg zou Apple de regels zelf kunnen omzeilen, omdat zij afspraken hebben gemaakt met de artiesten zelf. Bedrijven als Spotify, Google en Pandora hebben een betaalmodel opgesteld op basis van ingewikkelde regels en juist die regels wil Apple dus overhoop gooien.

Mocht Apple de nieuwe regels door kunnen drukken, dan gaan ze in vanaf 2018.

3 reacties

 1. Nieuwe regels bedenken zonder dat het voor hun invloed heeft is in mijn beleving gewoon de concurrentie dwarsbomen om er vervolgens zelf beter van te worden. Als het Copyright systeem idd zo omslachtig is zoals Apple wil beweren dan komen Spotify, Google en Pandora daar zelf wel uit.

  • @ffw88: Dit zijn reeds bestaande regels welke worden aangepast, er worden geen nieuwe regels bedacht maar het gaat er natuurlijk niet om of Spotify, Google en Pandora (en de andere diensten) eruit komen, het gaat erom dat de copyright owner eruit komt en goed gecompenseerd wordt voor zijn inspanning wat nu dus bij lange na niet zo is.

   Dat systeem wil Apple versoepelen en dat ze in het proces daarvan de andere streaming diensten wat dwars zitten komt ze natuurlijk verder prima uit :).

   • @Donstil: Aangepaste bestaande regels zíjn nieuwe regels..
    Buiten dat denk ik dat de huidige regelgeving met Spotify, Google en Pandora stukken beter is voor de copyright owners dan de rechtstreekse afspraken die ze met Apple hebben want anders had Apple ook wel tussen dat rijtje gezeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *