Traditionele horloge-industrie omarmt de smartwatch

Nixon Mission
De smart-modellen van de deze fabrikanten hebben vaak een interessant design, zoals deze waterdichte horloges van Nixon. Maar loopt de consument er ook warm voor?

De traditionele horloge-industrie krijgt momenteel serieuze klappen. In januari van dit jaar lag de omzet bijvoorbeeld 8% lager dan in dezelfde maand een jaar eerder, zo meldde de Federation of the Swiss Watch Industry. De federatie doet trouwens alsof zijn neus bloedt: het wijt de daling aan ‘een slechte economische situatie’.

Neem je grootmoeder in de maling, klokkenmakers. Ondanks dat de consument nog niet volledig overtuigd lijkt van de toegevoegde waarde van smart, worden er inmiddels meer smartwatches verkocht dan traditionele uurwerken.

En dus verkennen traditionele merken als Fossil, Tissot en Michael Kors (eigendom van Fossil) steeds meer de smart-kant. Dat zien we momenteel op de Baselworld Trade Show, waar de merken hun nieuwste horloges presenteren. Aanschouw de nieuwste horloges van Michael Kors:

Michael Kors

Er is een mannen- en een vrouwenmodel en ze draaien op Android Wear, zodat je ze zowel op een Galaxy als een iPhone kunt aansluiten.

Vanwege de beperkingen die Android Wear oplegt, wordt er bij het ontwerpen van de horloges vooral veel energie gestoken in een fraai design. Daarbij kan de consument het zo luxe/patserig krijgen als hij zelf wil. Samsung brengt bijvoorbeeld een limited edition Gear S2 op de markt, gemaakt in samenwerking met De Grisogono, waar honderd zwarte- en witte diamanten in verwerkt zijn.

Tag Heuer

Tag Heuer kwam eind vorig jaar al met de Connected Watch, een ‘premium’ smartwatch met een al even ‘premium’-prijskaartje van $1400. Het bedrijf verwacht er dit jaar 50.000 te verkopen. Het hoofd horloges & juwelen van LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessey , het bedrijf waar Tag Heuer eigendom van is), kondigde vandaag aan volgend jaar nog eens zes tot acht nieuwe modellen op de markt te willen brengen. Hij zei erbij dat hij vindt dat het bedrijf ‘op de smartwatch-trein moet springen, in plaats van er van een afstandje naar kijken’. Vertaling: wie niet meegaat in deze ontwikkeling, zal onherroepelijk achterblijven.

Veel technologische innovatie zien we dus niet van bedrijven als Tag Heuer en Michael Kors. Het Amerikaanse Nixon toont wel een horloge, de Mission, dat waterdicht is tot 100 meter diepte – een record voor een smartwatch. Tissot presenteert zijn eigen Smart-Touch, waar een aantal opvallende, maar ook wat gimmick-achtige features op zitten. Wat te denken van een aan je sleutelbos te bevestigen balletje, dat via een knop op het horloge een alarmtoon laat horen?

Het is zeer de vraag of dit nu het soort innovatie is dat de consument en masse over de streep zal trekken. De slimme horloges hebben de analoge dan misschien al verslagen, dat neemt niet weg dat ze nog steeds op zoek zijn naar hét doorslaggevende argument om de consument van hun toegevoegde waarde te overtuigen.

7 reacties

 1. Dat Tag Heuer prijskaartje is flink (geen $1400 maar $1500 overigens, zie http://www.tagheuerconnected.com/), je moet er ook wel even bij vertellen dat je na 2 jaar de Connected in mag leveren en dan voor nogmaals $1500 een echte mechanische Tag Heuer Carrera automaat krijgt. Want TH begrijpt maar al te goed dat de houdbaarheid van een de huidige smartwatches zeer beperkt is…

  • @Griffin: Inderdaad. Was zo eens bij een juwelier die me dit vertelde. En inderdaad na 2 jaar ruil je die dingen gewoon in voor een Carrera. Want dat is juist het probleem met een smartwatch. Net zoals een smartphone niet meer zoals de goeie ouwe Nokia decenia lang meegaat zal de smartwatch ook om de paar jaar de vuilbak in moeten. Ofwel gaat die elektronica vanzelf kapot ofwel is ie zodanig ‘verouderd’ waardoor ie onbruikbaar wordt en de meeste apps niet meer zullen werken. Dus om de 2 jaar een nieuwe smartwatch van 200eur. komt na 10 jaar al uit op een 2000 eur. (ik zet nu maar iets op, vermoed dat dat de prijzen zijn). Dan lijkt mij zo’n Carrera of Rolex lang niet meer zo gek. Ik zeg stop met die wearables te doen lijken op bestaande traditionele producten en maak er van de eerste keer een heel eigen nieuw product van. Zo moeten de traditionele horloge-merken er niet onder lijden en creéer je een compleet nieuw product.

 2. Zie nog altijd het nut er niet van in van zo’n smartwatch. Zijn mensen nu al te lui om gewoon hun smartphone uit hun broekzak te halen wanneer ze een melding krijgen? Ik zelf al verschillende mensen ( echte tech-freaks, laten we stellen). Elk product van Apple of Samsung hebben ze aangeschaft dus ook de laatste nieuwe smartphone”s met bijhorende ‘gear’. Wel na een week ligt die smartwatches al in de kast te verstoffen. Je bent nooit op je gemak en de batterij gaat nu ook niet lang mee waardoor je dat ding telkens in de lader moet steken of je staat met een platte batterij, waardoor het ding als een horloge ook zijn nut verliest.

  Waarom maken ze bv geen mooie armband i.p.v een horloge. Het design trekt nu op niets omdat het geen horloge is in mijn ogen. Zou liever bv. een mooi lederen armband willen dragen met een inwisselbaar scherm die de gear is dus, dan een smartwatch die teveel moet lijken op een traditionele analoge horloge. Zo zal ik dat dan met plezier dragen, een mooie Bell&Ross aan de ene pols (voor de show en liefhebberij) en een ‘smarthband’ aan de andere pols( voor de tegen dan handige opties). 🙂 Samsung lezen jullie dit?

  • @scaglietti612: het nut van een smartwatch is er zeker. Ik heb een moto 360 gen2, draag hem 2-3 dagen per week – de andere dagen draag ik nog steeds met veel plezier een selectie uit de verzameling mechanische klokjes.

   De real estate van het smartwatch-scherm is nodig om bijvoorbeeld een button of andere controls op af te kunnen beelden, een bandje volstaat niet. Overigens bestaan die dingen wel, kijk o.a. bij fitbit, sony en microsoft – al hebben die dan ook een iets andere functie (vooral als “fitness tracker”).

   Anyway, als horlogeliefhebber gebruik ik mijn smartwatch ook als horloge-vervanger. Toch graag zo’n ding i.p.v. een (al dan niet elektro-) mechanisch uurwerk dat gevoelig blijft voor schokken. stof en vocht. Hij doet overigens zo’n 40 uur met een lading, vergelijkbaar dus met de gangreserve van een automaatje. Een veelvoud van kleine taken waarvoor een telefoon niet handig is (te groot, niet altijd bij je, te veel handelingen, …).

   • @Griffin: Ach zo, van die batterijen hoorde ik altijd op forums etc.. dat die dagelijks moeten worden opgeladen( zal wel aan het gebruik liggen).

    Van dat bandje bedoel ik eigenlijk zoals een afneembaar schermpje die je dan kunt upgraden voor een nieuwer model. Zei nu ook maar iets, zou dat wel een tof concept vinden. Wil zelf best een soort smartwatch hebben, meer in de zin van een fitness tracker, dan weet ik hoeveel stappen ik zet per dag en of ik een beroerte zal krijgen 🙂 (moest ie nog meer kunnen des te beter.). Zelf wil ik gewoon een analoge horloge blijven dragen omdat ik dat zoveel mooier vind. Maar zou het niet erg vinden om aan de andere pols een smartwatch te dragen indien ie niet teveel op een klassieke horloge lijkt. Zo loop ik nog in evenwicht.

    Wat ik zelf wel stom vind omtrent al die elektronica is het feit dat de technologie zo snel vooruitgaat dat je wel om de paar jaar een nieuw exemplaar moet kopen omdat de nieuwste apps niet meer kunnen werken op een oudere smartphone of watch. Heb nog altijd een Ipod touch van toch zeker 7 a 8 jaar oud. Werkt nog prima, kan alleen niets meer van apps op smijten.

     • @Griffin: Ind. nog bedankt voor de tip van Firbit,etc… Zo’n smal bandje lijkt me wel wat om te combineren met een klassieke horloge.

      Vond op het web nog wat mensen die blijkbaar met een dilemma zitten om te kiezen tussen een analoog of een smartwatch. Er zijn er die twijfelen om niet gewoon aan elke pols één te dragen. Maar zolang een smartwatch teveel op een traditionele horloge lijkt is dit gewoon raar voor de meesten (niet dat iemand daar mee zou moeten inzitten.. Maar er zijn er die gewoon beide willen. Ik denk vaak ‘why not both’, een smartwatch krijgt steeds meer functies. Er zijn er blijkbaar waarmee je zou kunnen bellen in theorie.

      Vond dan een artikel op een site die volgens mij echt nuttig kan zijn voor de traditionele horloge-makers. Een traditionele horloge met een bandje waar je zo’n Apple watch kan aan vastmaken. Volgens de makers veel meer privacy en makkelijker gebruik van een smartwatch zonder je mooie klassieke horloge te moeten missen. Volgens mij kan de traditionele markt zo inspringen op de toenemende populariteit van de smartwatch. Sommige wegen ook echt niets, dus kan volgens mij prima gecombineerd worden.

      http://www.ubergizmo.com/2015/06/the-duo-watch-kickstarter/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *