Zo kun je straks een lege zitplaats vinden in de trein

NS
Apps to the rescue!

Het kan soms behoorlijk vervelend zijn. Het is rush hour en je kunt geen zitplek vinden in de trein. De wagons doorlopen op zoek naar een plekje heb je ook geen zin in. Vanaf volgend jaar hoeft dat niet meer. De NS heeft aangekondigd dat je via de app straks kunt zien welke wagon nog zitplaatsen heeft.

De app trekt deze conclusies op basis van sensoren op het spoor. Deze sensoren meten het gewicht per wagon. Normaal gesproken worden deze sensoren gebruikt om het gewicht van goederentreinen te meten, maar die techniek kan ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Bijvoorbeeld om te meten hoeveel gewicht zich in een personenwagon begeeft. Minder mensen betekent immers een lager gewicht.

Die informatie zal straks worden doorgespeeld via de Reisplanner Xtra app zodat reizigers kunnen zien welke wagon nog zitplekken heeft. Het idee is afkomstig van Cyriana Roelofs en Sophie Verberne, beiden data scientist bij NS. De twee deelden hun plannen tijdens de OV Gids Hackaton, een competitie waarin NS’ers binnen 12 uur nieuwe slimme oplossingen voor het verbeteren van de reis bedenken.

De NS reageerde enthousiast op de plannen. De verwachting is dat de feature in de lente van 2018 live gaat.

2 reacties

  1. Zie je straks dat een coupe maar halfvol is, loop je de halve trein door om er aan te komen.
    zit de coupe vol met kinderen of midgets lol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *