Zo bedien je Android (Q) het snelst

Lekker gebaren
En waarom we dan toch een andere manier toepassen.

Mensen zijn gewoontedieren en dat blijkt maar weer uit een recente test van Google waarin gekeken werd naar hoe gebruikers de Android Q beta manipuleren en wat dan precies het snelste is. Dat komt niet overeen met wat men het meest ergonomisch vindt.

Volgens Google is het namelijk het snelst om je smartphone te bedienen met behulp van handgebaren en niet de (al dan niet fysieke) knoppen onder aan het scherm. De verschillen zijn aanzienlijk, zo blijkt uit de onderstaande tabel.

Lekker swipen

Android zowel terug naar het home-scherm brengen, als een vorige pagina laden gaat het snelste met de handgebaren die Google langzaam aan het implementeren is in de aankomende versie van hun besturingssysteem.

Toch vinden de ondervraagden niet altijd dat de gestures het fijnste zijn; de klassieke 3-button lay-out wordt in beginsel als fijner ervaren (we zijn immers gewoontedieren) maar wanneer men een smartphone met één hand moet bedienen, verslaan de gestures ook de gewone knoppen.

Google erkent dat de implementatie van gestures niet zo soepel gaat als de handbewegingen zelf. Slechts 3 tot 7 procent van de Android-gebruikers zou wel eens van de ‘functie’ gebruikmaken. Dat heeft ongetwijfeld iets te maken met de marktpositie van Google; omdat Android met zo veel fabrikanten samenwerkt, is het nog al eens verwarrend welke beweging je precies moet maken om iets voor elkaar te boxen.

Naar eigen zeggen heeft Google de afgelopen jaren flink samengewerkt met onder andere Samsung, Xiaomi, HMD, Oppo, OnePlus, LG en Motorola om gebarenbesturing te standaardiseren. Uiteindelijk zullen de ouderwetse buttons moeten verdwijnen (wat al veel gebeurt de laatste tijd) en waarschijnlijk hebben we straks niet eens meer digitale knoppen nodig. Of die verandering straks met Android Q al voeten aan de grond gaat krijgen, dat blijft nog even de vraag.

Android Q komt ergens in het najaar van 2019 uit. De beta van Google’s nieuwste besturingssysteem loopt al een tijdje.

Lees ook: Dit weten we allemaal over Android Q

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *