Ziggo zet je modem open voor andere gebruikers

Ziggo zet je modem open voor andere gebruikers
Abonnees van Ziggo hebben straks de mogelijkheid om verbinding te maken met andere Ziggo-modems. Hiermee wil de ISP een landelijke hotspot voor WiFi creëren. De schrik van iedere telco!

Ziggo begon in juli 2012 met een experiment waarbij modems en wifi-routers van klanten dienst doen als hotspots voor anderen. Ze onderzochten in hoeverre de hardware van abonnees ingezet kon worden om een gigantische hotspot te laten ontstaan. WiFi-dekking door de hele stad, waardoor je overal high-speed internet hebt en niet meer afhankelijk bent van je 3G- of 4G-verbinding. Een grotere nachtmerrie kunnen de bonzen van telecommaatschappijen zich amper voorstellen, want daar gaan je inkomsten over mobiel verkeer.

Vandaag heeft Ziggo bij de kwartaalpresentatie bekend gemaakt dat de landelijke uitrol van dit experiment niet in 2014, maar nog dit jaar zal worden voltrokken. Hoewel, dat ‘landelijk’ moet met een korreltje zout worden genomen. Ziggo is actief in 56 procent van Nederland. Zie kaartje beneden.

Wie gebruik wil maken van een wifi-hotspot zal zich straks eerst moeten aanmelden, en zelf zijn eigen modem/router moeten openzetten voor anderen. Daarna zendt je twee signalen uit: een voor jezelf, en een bescheiden signaaltje van maximaal 10 Mbps voor anderen, om ervoor te zorgen dat je eigen internetsnelheid er geen hinder van zal ondervinden. Ziggo eist verder dat de hotspot volledig gescheiden moet zijn van het netwerk van de klant, ‘zodat veiligheid en privacy gegarandeerd zijn’.

Een definitieve startdatum voor Ziggo’s wifi-hotspot-project is nog niet bekend.

Nog geen reacties

  1. Uitstekend initiatief! Het zou mooi zijn als UPC ook nog even aanhaakt. Inderdaad een dramatische ontwikkeling voor de mobiele providers die al geen drol meer verdienen aan telefonie en sms en straks mogelijk dus ook veel minder aan data.

  2. Als ziggo daadwerkelijk die Asus router zou leveren dan heb je er nog iets aan, maar met dat prutsding dat ze nu leveren kan je de andere kant van een lege kamer amper halen.

  3. Grappig dat ze dit idee door willen zetten als de router die ze zelf leveren zo weinig signaalsterkte heeft, dat ik zelf maar een eigen router heb gekocht. Kom eerst maar is met een betere router Ziggo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *