YouTube past zoek-algoritmes aan na blunder

YouTube heeft na het drama in de Verenigde Staten wat dingen moeten aanpassen
Misinformatie is een kwalijke zaak.

Videoplatform YouTube heeft zijn zoek-algoritmes aangepast nadat misinformatie prominent aanwezig was in een kritieke periode de afgelopen week, zo meldt The Wall Street Journal. Gebruikers van de site die zochten op ‘Las Vegas shooting’ kregen namelijk een complottheoriefilmpje in de zoekresultaten te zien dat onjuiste informatie bevatte.

Afgelopen week stonden de Verenigde Staten massaal stil bij de grootste schietpartij in de geschiedenis van het Noord-Amerikaanse land. Zo werd de promotie van deze hitserie uitgesteld vanwege de schietpartij. Toch was er een hoop verwarring rondom de verschrikkelijk daad in Sin City, mede vanwege een misleidend filmpje.

Wanneer bezoekers van YouTube naar de Las Vegas schietpartij zochten, kregen ze (als vijfde zoekresultaat) het filmpje ‘Proof Las Vegas Shooting Was a FALSE FLAG attack—Shooter on 4th Floor’ te zien. Dit complotfilmpje beweerde (met een (discutabel) kleine hoeveelheid bewijs) dat er een tweede schutter actief was op de 4e verdieping van het hotel. Dat terwijl zowel overheden als media en zelfs slachtoffers constateerden dat de enkele schutter zich op de 32e verdieping bevond.

Nu, voordat we in aluminiumhoeden-gebied komen, gaat het YouTube niet om de (on)waarheid van het filmpje zelf, maar om de gigantische aandacht die het hier kreeg. De video had binnen een mum van tijd meer dan 1 miljoen weergaven, wat dus een grootse verspreiding van nepnieuws tot gevolg had. Om deze reden heeft het medium de parameters aangepast waardoor gebruikers op een andere manier zoekresultaten te zien krijgen. Hoe de algoritmes precies zijn aangepast is nog onduidelijk.

Wil je meer over YouTube lezen? In dit artikel gaan we in op een ander nieuw beleid van het miljardenbedrijf, dat geld verdienen op de videodienst nog moeilijker maakt. En over blunders gesproken, deze populaire YouTuber beging er ook een behoorlijke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *