Wat te vinden van samenvoeging WhatsApp, Instagram, Messenger?

Smerig hoor
Gaat Facebook ditmaal te ver?

Ja, ja, privacy, het is niet het meest sexy onderwerp en veel tech-liefhebbers geloven het allemaal wel. Er staat daarentegen een samenvoeging van een aantal bedrijven op de kalender die flinke gevolgen kan hebben voor zo’n beetje iedereen in de westerse wereld. Althans, als het doorgaat.

Zoals de titel suggereert maakt sociaal platform Facebook zich op voor een samenvoeging van de twee chat-apps WhatsApp en Messenger en foto-platform Instagram. De apps worden niet tot één app gemengd, maar zullen achter de schermen wel dezelfde structuur, servers en ruggengraat gebruiken.

‘Kan me nauwelijks iets schelen wat Facebook doet met hun bedrijven,’ zullen sommigen zeggen. Maar geloof maar dat dit grote gevolgen kan hebben voor gebruikers. Mij hoef je niet te geloven, geloof de Ierse Data Protection Commission (DPC) maar!

“Voorgaande voorstellen van Facebook om data tussen hun bedrijven te delen hebben grote zorgen gewekt omtrent databescherming van de gebruiker. De Ierse DPC wil vanaf begin af aan zeker weten dat dergelijke zorgen worden meegenomen door Facebook voordat het bedrijf verder gaat met het voorstel.”

En het is niet voor het eerst dat Mark Zuckerberg’s data-veilingplatform op de vingers wordt getikt. Eerder wilde het bedrijf al data van WhatsApp naar Facebook overhevelen en dat zo combineren. Dat ging toen niet door nadat de Information Commissioner’s Office in het Verenigd Koninkrijk dit als illegaal bestempelde.

Het lijkt erop dat het platform weer loopholes heeft gevonden in de bewoording van de wet of uitspraken van waakhonden. Hoe dan ook, als de verschillende bedrijven worden samengevoegd heeft Facebook binnen no-time nog meer persoonlijke informatie over je, omdat je allerlei verschillende dingen deelt via de verschillende media. Kortom, wederom een shady voorstel van Facebook om schaamteloos data van je te misbruiken.

En als ze de apps bij elkaar doen, gooi het dan tenminste onder één app! Doe dan niet alsof het nog steeds losstaande applicaties zijn en bespaar ons de moeite van constant moeten switchen tussen apps.

Foto @LyncconfGames (via Flickr)

Nog geen reacties

  1. klopt volledig, je hebt al zoveel communicatie apps naast sms en emails. Maak dan simpelweg de facebook chat apps 1 grote. veel handiger. zoals dat iedereen vroeger ICQ of MSN gebruikte is het nu enorm verschillend.

  2. Volgens mij doet Facebook dit alleen maar om een (af)gedwongen splitsing van data-uitwisseling, zoals in Duitsland van de week voor de rechter werd geoordeeld, te voorkomen.

    Het lijkt wat dat betreft wel een beetje op hoe Microsoft 15-20 jaar geleden Internet Explorer als ‘integraal onderdeel’ in Windows 98 en XP probeerde te verkopen, in een poging zo de concurrentie van o.a. Netscape en Firefox buiten de deur te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *