Wat is Silk Road en waarom was deze gast een druglord?

Ross Ulbricht
Na ruim 2,5 jaar is er een einde gekomen aan ‘Silk Road’. Wat was deze beruchte internetsite precies, en waarom kostte het de Amerikaanse FBI zoveel moeite om de site offline te krijgen?

Via Silk Road was het mogelijk om drugs en wapens te verkrijgen. De site stond bekend als de ‘illegale e-Bay voor drugs’ (alles was er te krijgen, van wiet tot ketamine of lsd) en gold als één van de bekendste plekken van het ‘deep web‘: het onzichtbare deel van het wereldwijde web, waarvan de internetpagina’s niet worden geïndexeerd.

In februari 2011 werd de website gelanceerd, de naam verwijst naar de ‘Zijderoute’ (de handelsroute die vroeger tussen Azië en Europa liep). De geheime online marktplaats was alleen toegankelijk via het versleutelde Tor-netwerk, waarmee gebruikers anoniem kunnen surfen. Ook was het alleen te vinden als de bezoeker het specifieke adres wist. Gebruikers waren daardoor anoniem en uiterst moeilijk te traceren. Daardoor had de FBI de afgelopen paar jaar veel moeite met het opsporen van de deelnemers aan Silk Road, tevens omdat de betalingen werden gedaan met virtuele munteenheden (zoals Bitcoins).

Reuters heeft berekend dat de site sinds de oprichting in totaal voor dan 9,5 miljoen Bitcoins aan goederen heeft verhandeld. Omgerekend is dat een omzet van zo’n 1,2 miljard dollar!

De 29-jarige Ross William Ulbricht aka ‘Dread Pirate Roberts’ is afgelopen woensdag door de FBI gearresteerd, in een bibliotheek in San Francisco. De FBI wist hem op te sporen doordat hij in de begindagen van Silk Road een Gmail-adres had gebruikt bij de promotie van zijn onderneming. Hij wordt ervan verdacht de eigenaar te zijn van Silk Road, waarmee hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan het witwassen van geld en het verhandelen van narcotica. Daarnaast zou hij een huurmoordenaar hebben ingeschakeld om één van de medewerkers van Silk Road (een undercoveragent) om het leven te brengen, zo schrijft The Washington Post.

Silk Road is niet meer

Volgens Forbes stond Ulbricht bekend als een sociale jongen. Hij veranderde toen hij naar San Fransisco verhuisde. Zijn huisgenoten moesten hem Josh noemen en hij zat altijd achter zijn computer, check hier zijn Deviantart pagina. Betaalde hij eerst zijn huur van 1000 dollar per maand via automatische incasso, later deed hij dat met keurig gestapelde bankbiljetten.

Nadat het bekend werd dat Silk Road door de FBI was opgerold, maakte de Bitcoin een vrije val: de waarde van de munt daalde van 102 euro naar ongeveer 79 euro. Inmiddels heeft de koers zich weer gedeeltelijk hersteld.

[gv data=”VOHkmkWxjGs”][/gv]

7 reacties

  1. Op Silkroad kon je enkel drugs kopen. Voor wapens waren er andere websites.
    Ik heb vaak op het deepweb zitten surfen uit nieuwsgierigheid. Er bestaan nog steeds alternatieven voor silkroad, wapens te kopen, huurmoordenaars, kiddyxxx enzoveel meer…

  2. Ik vind het wel grappig dat de FBI typeert als de ultieme en de grootste website ooit voor drugs, wapens en huurmoordenaars, terwijl er alternatieven te vinden zijn die zelfs Truus van de Trololoflat kan vinden via ‘TorSearch’ die vele malen uitgebreider zijn.

    Ik denk dat de FBI niet zo slim is als ze denken.

    Binnen vijf minuten vond ik een paar jaar geleden een uit Nederland komende en in de Benelux opererende huurmoordenaars site (die inmiddels offline is), waar je voor 1000 BTC (indertijd 2000 euro) iemand kon laten omleggen.

    Ik bedoel maar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *