Wat gebeurt er met weggegooide bestanden? [Video]

Waar zijn je bestanden echt heen?
Iedereen gooit continu bestanden weg. Die ene bewogen foto, een smsje wat je later toch niet wil verzenden, troep op je bureaublad, 1001 .zip bestanden en Adobe Updaters… Maar wat gebeurd daar nou eigenlijk precies mee?

Youtuber Vsauce legt het uit. Als wij iets weggooien dan is het eigenlijk niet helemaal weg van je harde schijf. Het zegt alleen tegen het besturingssysteem dat het bestand in kwestie overschreven mag worden. Zolang dat nog niet gebeurd is staat het bestand er nog gewoon.

Het lijkt er op dat de enige manier om écht van een bestand af te komen is door je harde schijf te vernietigen. Maar ja, als je dat elke keer als je een bestand in de prullenbak gooit moet doen schiet dat ook niet op. Veel besturingssystemen hebben daarom de optie om de prullenbak veilig te legen. Dan wordt de ruimte die eerst het bestand in nam wel met nullen overschreven. Maar, voor de alu-folie hoedjesdragers onder ons; dan is het bestand nog steeds te achterhalen, het kost alleen veel meer geld en moeite.

Video:
[gv data=”G5s4-Kak49o”][/gv]

No comments yet

  1. Les 1. Een computer “verwijderd” geen bestanden. Een computer markeert het bestand met een $ teken zodat het kan worden overschreden. Ik dacht dat dit wel bekend was…

    • @Laue: $-teken? Nee, je zit er niet ver van de werkelijkheid vandaan, maar markeren met een $-teken is niet wat je denkt dat ‘t is.
      De locatie van het bestand wordt vrij gegeven. Daar zie je niets van (en dat gebeurd ook niet met een ‘onzichtbaar’ $ teken) en dat vrijgeven wordt in elke bestandssysteem weer anders gedaan, maar komt vrijwel altijd op t zelfde neer: De locatie/naam/grootte van het bestand wordt in de tabel/index gewist. De data blijft gewoon staat, tot de ruimte overschreven wordt.

      Zoals je een archief kast ‘leeg’ maakt door ‘t labeltje van de lade af te halen: Vrij om gebruik te worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *