Waarom Google €1 miljard in Nederland uitgeeft

Welkom
Een razendsnelle zoekmachines is niet goedkoop.

Het Amerikaanse miljardenbedrijf Google dat in zo’n beetje iedere grote stroming binnen de tech een flinke vinger in de pap heeft, komt geld spenderen in Nederland. Nee, ze gaan geen gerobotiseerde klompen of met het internet verbonden stroopwafels maken. Het is helaas iets minder sexy dan dat.

Het geld gaat naar datacentra in ons kleine kikkerlandje. In 2016 bouwde Google al een datacenter in Eemshaven in Groningen, wat nu uitgebreid gaat worden. Daar komt nu nog een center bij in Agriport in de gemeente Hollands Kroon (Noord-Holland).

Vorig jaar werd al een uitbreiding van de faciliteit in Eemshaven aangekondigd, waar nu dus nog een zak geld tegenaan gesmeten wordt. De locatie in Argiport is wel nieuw. De uitbreiding en bouw zullen gemiddeld voor 1000 mensen per dag (per locatie) werk bezorgen. Inclusief eerdere investeringen (onder andere in Eemshaven) heeft Google sinds 2016 tot dusver €2,5 miljard aan Nederlandse locaties uitgegeven.

Volgens Google is dat slechts het begin, want eenmaal operationeel moeten er in Eemshaven 350 mensen gaan werken, terwijl de locatie in Argiport voor zo’n 125 banen zal zorgen. ‘Nederland is een digitale koploper. Daarnaast beschikt Nederland over een uitstekende digitale infrastructuur, voldoende duurzame energiebronnen en gekwalificeerd personeel.”

Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat voegt daaraan toe dat hij blij is met Google omdat het kabinet digitale koploper van Europa wil zijn. Ook zou het tof zijn dat Google 100% hernieuwbare energie zou inkopen voor de datacentra. Tja, dan scheelt het toch dat multinationals weinig belasting hoeven te betalen, want ze zorgen anderzijds ook voor veel werkgelegenheid. En wellicht dat onze zoekopdrachten straks nóg sneller zijn via Google.

Lees ook: Google Assistent is Nederlands en nu al beter dan Apple’s Siri

2 Comments

  1. als zulke bedrijven eerlijk hun belastingen tot op de laatste cent zouden betalen zou het nóg beter zijn en een minder wrang gevoel geven, veel of weinig betalen, het personeel hebben ze toch nodig hoor.

    • @jantje_555: Ben het helemaal met je eens! De Nederlandse overheid positioneert zichzelf ook een beetje als tech-bedrijf, door een gunstige aanbieding te doen aan multinationals. Zo concurreren ze met andere landen. Maar ethisch en eerlijk is het zeker niet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *