Vrouwen in de gamesindustrie steeds vaker ernstig bedreigd

Anita-Sarkeesian
Een nieuwe populaire trend op het internet lijkt het bedreigen van vrouwen te zijn die in de gamesindustrie werken. Zo ook vandaag weer.

Er duiken de afgelopen weken al vaker verhalen op over vrouwen die met de dood bedreigd worden, simpelweg omdat hun mening over games sommigen niet aanstaat. Anita Sarkeesian, maker van de Tropes vs. Women serie, zou een presentatie geven op de Utah State University’s Center for Women and Gender, maar zag daar noodgedwongen vanaf toen ze met de dood werd bedreigd. Sarkeesian staat bekend om haar feministische kijk op videogames en populaire media, waarin ze de positie van vrouwen aan de kaak stelt.

‘Slachting’
Op Twitter liet Sarkeesian weten dat het afzeggen van de presentatie te maken had met beveiligingsrisico’s. Website de Standard Examiner heeft een deel van de dreigbrief online gezet, die volgens de school en politie erg serieus genomen wordt. De brief zou geschreven zijn door een student aan diezelfde universiteit, die een ‘slachting’ belooft als Sarkeesian haar presentatie geeft. “Feministen hebben mijn leven verpest, en ik zal mijn wraak hebben”, aldus de brief. “Ik heb een semi-automatisch geweer, meerdere pistolen en een collectie aan pijpbommen.”

Eerder dit jaar werden de oprichters van de Game Developers Choice Awards (een prijs voor mensen die in de gamesindustrie werken) bedreigd, omdat ze Sarkeesian een prijs hadden gegeven. Als ze die niet introkken, zou de hele ceremonie gebombardeerd worden. Afgelopen augustus verliet Sarkeesian noodgedwongen haar huis, omdat de gewelddadige doodsbedreigingen ineens wel erg specifiek werden.

Niet de enige
Om het allemaal nog erger te maken, is Sarkeesian ver van de enige vrouw die tegen dit soort problemen aanloopt. De term ‘Gamergate’ is zelfs opgericht om al deze gevallen onder één noemer te brengen. Dit weekend verliet game-ontwikkelaar Brianna Wu haar huis nog, omdat zij en haar man met de dood bedreigd werden. Waarschijnlijk omdat ze wat foto’s had getweet die een komische invalshoek over Gamergate hadden. Mensen achterhaalden haar adres en de namen van familieleden als gevolg.

De politie en FBI zeggen bezig te zijn met een onderzoek naar Gamergate. Afgelopen zomer sprak de FBI met de International Game Developers Association, om te zien wat er aan deze deprimerende nieuwe trend gedaan kan worden. Tot nu toe zijn de bedreigingen nog nooit uitgevoerd, maar nu de dreigbrieven steeds extremer worden, is het hoog tijd om dit stelletje zielige internettrolls eens goed aan te pakken.

3 Comments

 1. Wat ben je dan een dieptriest figuur zeg.
  “feministen hebben mijn leven verpest” – zoekt waarschijnlijk bij iedereen de schuld, behalve bij zichzelf.

  • @firebird: Er zit nogal een verschil tussen feministen en gewoon simpelweg mannenhaters die zich feministen noemen. Niet dat dat doodsbedreigingen daar de oplossing voor zijn maar als ik de tweets van Feminist Frequency door lees is dat meer mannenhaat en irritant gezeik dan dat er iemand voor gelijke rechten voor beide geslachten op komt.
   Van mij hoeft er niemand dood, maar dit heeft weinig met feminisme of de game industrie te maken.

 2. Ehh, Anita Sarkeesian werkt niet in de gamesindustrie. Ze heeft juist grote kritiek op de gamesindustrie. Ze is zelfs geen fervent gamer, maar gebruikt games om haar feministisch punt te maken.
  Ik ben zelf niet bekend met “het bedreigen van vrouwen te zijn die in de gamesindustrie werken” als nieuwe trend, maar als je dat wil aantonen, dan is Anita Sarkeesian geen goed voorbeeld.

  Neemt niet weg dat het natuurlijk helemaal fout is om mensen te bedreigen, gamer of geen gamer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *