Vingerafdrukscanner onder smartphonescherm in productie

Vingerafdrukscanner onder scherm in productie
Maar welke fabrikant is het?

We zijn er al een tijdje over aan het schrijven, maar het toestel met een vingerafdrukscanner onder het scherm is nu écht in productie. Verantwoordelijke hiervoor is Synaptics. Dit bedrijf zorgt ervoor dat velen van ons trackpads en smartphones via touch input kunnen gebruiken. Datzelfde Synaptics heeft bekendgemaakt dat het werkt aan het bouwen van een vingerscanner onder het scherm.

Met ‘Title Clear ID’ is het voor toekomstige gebruikers mogelijk om hun mobieltje te ontgrendelen door hun vinger op het scherm te zetten, zonder dat hiervoor een fysieke knop voor nodig is. Hoewel de smartphonefabrikant in kwestie niet bekend is, meldt Synaptics dat het gaat om een ’top 5 fabrikant’.

Allereerst valt Apple zo goed als zeker af. Met de iPhone X lijkt het afscheid te hebben genomen van haar vingerafdrukscanners en richt het zich volledig op Face ID. Samsung zou al langer bezig zijn met deze techniek. Het bedrijf moest na meerdere hopeloze pogingen toch een reguliere scanner achter op haar Galaxy S8 en Note 8 plaatsen.

Het is echter nog maar de vraag of de ruzie tussen Samsung en Synaptics al op is gelost. De overige kanshebbers zijn de Chinese fabrikanten Huawei, Xiaomi, Oppo en Vivo. Laatstgenoemde toonde eerder dit jaar al een video van deze interessante technologie.

27 reacties

 1. To little to late, face ID werkt geweldig dus zou geen touch ID meer willen , ze zijn er aan voor de moeite
  Binnen enkele jaren wordt er niet meer over gesproken , zelfde als jack ingang , wordt ook niet gemist !

  • @gorre: helemaal mee eens! Heb een aantal weekjes de X en Face ID werk fantastisch. Ook handig dat je telefoon niet op stand-by gaat zolang je naar het scherm kijkt en appjes/berichten op het toegangsscherm die automatisch ‘openklappen’ (leesbaar worden) als je naar het toestel kijkt. Ik was in het begin sceptisch, maar wil nu niet meer ruilen voor Touch ID.

  • @gorre: same here … werkt als een tierelier. 2 keer een “fail” gehad in nu 4 weken … touch id zat veel vaker mis. Veilig … makkelijk met autoaanvullen en apps openen … en snel. En inderdaad .. over 2 jaar lult niemand hier meer over.

   Leuk leestukje en video. Let vooral op “2d raad je plaatje” met een selfie op een beeldscherm. Geweldig met een €999 euro kostende telefoon. Plus de oog irritatie met de iris scanner … belachelijk.

   appleinsider.com/articles/17/12/11/comparison-iphone-x-vs-galaxy-note-8-biometrics

   Denk trouwens dat het huawei gaat worden met de primeur.

 2. Dat is inderdaad het probleem met Samsung , er snel van alles inproppen om de eerste te zijn maar 9 op de 10 werkt het niet zoals het hoort , en hun vlaggeschip kost maar 100€minder dan de X en na 2 jaar is hij nog 100€ waard en zijn er al geen updates meer voor ! wegwerpmeuk !

  • @gorre: In welk jaar leef jij ?
   Heb je enig idee wat een Note 8 kost ?
   Ga eens kijken en je ziet dat je bij diverse telecoms de Note 8 NU al koopt voor 750-800 euro.
   De X koop je voor geen stuiver minder dan de adviespijs en dat blijft zo tot volgend jaar, gegarandeerd !
   je praat dus over verschillen van 30% !

   En laten we niet vergeten dat er toestellen zijn met facial ID en fingerprint sneller die sneller unlocken als de X, in dagelijks gebruik net zo snel en soms sneller zijn voor MINDER dan de helft.

   Ja, en toen was het stil.

   • @turbobrick: goh en toch taat ie bij vele nog voor 900+ te koop …. en ja je hebt gelijk … de waardedaling heeft NU AL ingezet … je zal hem maar voor 999 hebben gekocht … zoals miljoenen mensen.

    • @dgh74: Ja als je hem bij bol.com koopt dan betaal je de hoofdprijs. Maar je koopt op tientallen locaties hem veel goedkoper, nieuws in doos en alles.

     Laat mij 1 bedrijf zien dat de X goedkoper verkoopt, juist ja …
     Oftewel het verschil in prijs is meer dan 100 euro en meer 300 euro.

   • @turbobrick: tuurlijk , nu kan je hem goedkoper kopen anders geraken ze ze aan de straatstenen niet kwijt , de X kan je niet goedkoper kopen , is nauwelijks enkele weken oud en is zijn prijs ook waard , beste iPhone die ik tot nu toe had !
    En er zijn inderaad goedkoper toestellen met face ID die je ook kan unlocken met een foto , lekker veilig !
    En sneller ? Ik neem mijn iPhone uit mijn zak en tegen de tijd dat ik omhoog swipe is hij al ontgrendeld, sneller dan touch ID
    Ik heb de indruk dat de meeste ( bijna allemaal) die het hardst roepen dat de X niet goed en te duur is ook de groep is die hem nog nooit heeft vast gehad en dat ook nooit zal doen !

     • @turbobrick: gaat inderdaad enkele honderste van een seconde sneller maar ze zeggen er zelf bij dat ze hiervoor inboeten op veiligheid , liever lekker snel als verkoopsargument dan veilig , geef mij maar optie 2

     • @gorre: joh dat niet alleen … bergen klachten over lichtinval en unlock en unlocken in het donker. Maar goed … laten we turbo in de waan. En last but not least … de “vertraging” zit niet in face id maar in de swipe. Een software keuze en niet met face id zelf te maken. Alle testen zijn ook nog eens gedaan met de unlock annimatie en DAN swipe .. terwijl je al kan swipen voordat de unlock annimatie af is.

      Ook het verlies word omgezet in winst bij het gebruik telefoon … maar daar kijkt niemand naar natuurlijk … want dat is positief.

      Hopeloos

     • @gorre: Mooi he ..

      De Apple fan boy antwoord altijd als hij uitgelult is met veiligheid.
      Tot nu toe is er nog niks gebleken mbt veiligheid in de praktijk, echter al die bekende celebs met naakt pics online zijn ALLEMAAL iphone users …….

      Noem mij eens 1 geval van een massale Android hack !
      Kortom, het veiligheids verhaal zit tussen je oren en is het woord waarmee men zich op beroept als de rest geen issue meer is..

      Nu opeens dat domme hollandse gelul over faceid en Touchid is onzin.
      Als straks een combo komt dan is dat opeens het beste want touch ID had en heeft nog steeds zo zijn voordelen en een combinatie zou het beste zijn.
      Men is ermee bezig en als het er is dan is het opeens cool.
      Net als wireless chargen, nu dat Apple het na jaren ook heeft (en niet eens fast wireless) hoor je niemand meer roepen dat het een gimmick is en zie je overal in reviews en filmpjes mensen hun Iphone 8 en X op een charging stand leggen, en dat terwijl de kabel net zo handig was een half jaar geleden ….

     • @turbobrick: hollands gelul ??? Hou toch op vent heb 3 toestellen gehad met touch id … en face id werkt lekkerder … veel lekkerder. Je leest bijna unnaniem dat het lekkerder werkt door en voor GEBRUIKERS. Dat kan je overal lezen en heb je er al meermalen op gewezen. Gejank van mensen met “unlocken in je broekzak” … gezochte en onpraktische redenen. NEVER een touch id in mijn kontzak unlocked.

      Je verdomd het gewoon om toe te geven … info te verzamelen … te googlen … een normale discusie te voeren … alleen maar zeiken en bij ieder onderwerp je negatieve onzin uit te kramen.

      Face id is zeer positief ontvangen en werkt als een jekko.je hebt geen keuzes nodig … werkt gewoon. Anders bij note 8 … veel keuze

      Iris : oog irritatie ( google maar ) en te bypassen met high res foto, en geen zonnebril op hoor !!

      Raad je plaatje : werkt minder dan face id en gezicht te unlocken met een foto

      Vingerafdruk op achterkant .. handy dandy

      Geinig voor een toestel waar miljoenen mensen €999 voor hebben betaald ( € 150 minder dan x )

      Maar je hebt gelijk hoor … dat wil je graag … je kan lekker veel kiezen tussen brakke systemen.

      Lees en GOOGLE EENS om het te checken :

      appleinsider.com/articles/17/12/11/comparison-iphone-x-vs-galaxy-note-8-biometrics

 3. Misschien niet bij jou maar veiligheid van een toestel waar mijn hele leven op staat vind ik heel belangrijk , dat er stomme kloten zijn die hun geboortedatum als wachtwoord voor iCloud gebruiken ( dit is gehackt en niet hun iPhone) dan zoeken ze het zelf , zelfs de FBI kon niet aan de gegevens van een iPhone dus droom maar lekker voort
  In gebruik ( getest door mijzelf en niet na wat ik gelezen en gehoord heb) werkt face ID heel goed en sneller dan touch ID en werkt het swipen tussen apps veel natuurlijker
  Het draadloos opladen gebruik ik niet omdat ik er het nut niet van zie , besparing van een seconde en ik kan verder werken als hij aan de kabel hangt
  Deze discussie heb ik al met jou gevoerd dus ga ik het niet nog eens doen

  • @gorre: Je praat onzin …
   je MOET de phone aankijken terwijl je met touchid de telefoon al kon unlocken in je zak als je hem pakte.
   Zelfde geld als deze op tafel ligt of op wat voor manier dan ook dat je hem niet direct aankijkt.
   Nu opeens doen alsof Toucid waardeloos was en zeker niet beter en sneller op bepaalde punten is dus onzin.

   De icloud hacks hebben niks te maken met een geboortedatum (zwak) als wachtwoord. Heb je weleens een Icloud account zelf ingesteld ? Juist ja, dan slikt hij niet een heel zwak wachtwoord.
   Daarbij zijn er zaken zoals een IP lock en 2way verification als veiligheid maar Icloud is toch overduidelijk niet super safe.
   FBI heeft met de juiste tool uit Israel toen die iphone gewoon unlocked en als we eens gaan kijken naar het verleden waarbij mensen middels het lockscreen en bepaalde exploits toch de telefoon konden unlocken dan is het allemaal niet zo waterdicht.
   Dit was een aantal keren het geval.

 4. Ja , in het begin kon je nog een geboorte datum gebruiken ,was er geen 2 wegs verificatie en hoefde je enkel 2 beveiligingsvragen te beantwoorden , ik had zelf mijn geboortedatum als paswoord , nu is het een 12 digit paswoord en zo zijn er nog veel mensen met een oude account
  En als je al een tool uit Israel nodig hebt om in een iPhone te geraken …. i rest my case
  En ik hoef mijn iPhone niet te unlocken in mijn zak , als ik hem neem is het om hem te gebruiken en kijk ik er sowieso naar , lukt zelf als hij naast me op tafel ligt ( optie aandacht om te ontgrendelen uitschakelen) , nogmaals , als je er zelf geen hebt stop dan met er over af te geven !

  • @gorre: en toen was turbo weed stil

   Wat en geneuzel …. unlocken in je zak .. tjeezus … heb 3 telefoons met touch id gehad en werkelijk nog NOOIT in mijn broekzak unlocked … wat en gejank van mensen die geen face id hebben

   • @dgh74: Alles wat DGH niet doet is onzin … unlocken vanuit je zak doet volgens hem niemand.
    Nu opeens is faceID de enige goede methode omdat meneer koud een maand ook een X heeft.
    Durf te wedden toen anderen dat deden jaren geleden (Windows Hello, Nokia, Samsung iris, etc) toen was het maar onzin.
    Net zoals draadloos laden maar onzin is en het rondlopen met een lader en kabel makkelijker is dan hem in de horeca op een tafel te leggen met een charger build in. Er zijn er zat die dat inmiddels ook doen in de auto en je hoort niemand maar dan ook niemand met een iphone over klagen, WANT (belangerijk nieuws !) je kunt hem ook opladen met de kabel …. Ja dat kan nog steeds !

    Het bagataliseren van de Icloud security verbaasd me niks. Fanboy kuddegedrag van mensen die alleen maar kunnen wijzen naar populistische artikelen omtrent Android security maar tot op heden (op veler verzoek van mij !) NIKS hebben kunnen laten zien mbt een MEGA Android hack die daadwerkelijk de miljarden gebruikers hebben geraakt.

    • @turbobrick: Je blijft het niet snappen he. Wat anderen jaren terug ( en nog steeds doen ) is vaak brak. Voorbeeld. Note 8 heeft “gezicht herkenning” … maar is met foto te unlocken ( zie google ). een paar fokking maanden oud met “2017 technology EN PRIJS”. Een jaar geleden was dat prima … had de iPhone niet. Maar werkt zo brak dat samsung zelf het niet veilig genoeg vind. Iris van note 8 werkt weer niet met zonnebril … moet je recht voor je oog houden en veroorzaakt bij SOMMIGE mensen oogirritatie. Vingerafdrukscanner op onhandige plek. LEKKER KIEZEN tussen kwaden bro. dan liever 1 systeem dat werkt ( en je hebt pascode altijd nog maar die heb ik nog NIET hoeven gebruiken ).

     Nu is er Face ID … dat werkt … zoals zou moeten. Kan me geen barst schelen dat anderen “gezichtsherkenning” hadden jaren terug. Dat was een gimmick …. Face ID is werkt zoals zou moeten. Face ID is echte FACE ID. Op andere toestelen werkt het als veredelde foto herkenning ( vergelijkt gezicht voor camera met opgeslagen foto ). JA 2 maanden geleden was dat gezichtsherkenning ….. Maar Face ID laat zien hoe het HAD moeten werken en vergelijkt echt een gezicht. Overigens werkt windows hello ook prima ( MAAR IK HEB EEN EIPHONE en geen lumia ).

     Jij kijkt steeds naar individuele zaken. Je leest 1 ding … en als het negatief voor apple is dan is dat de waarheid. Je verliest het totale plaatje uit het oog.

     Voorbeeld : 5T unlocked sneller … dus face ID is kut.
     maar je verliest het totaal uit het oog. BERGEN klachten over 5T herkenning in slecht licht / donker. Dus het GROTE plaatje is … 5T is veel goedkoper … maar werkt minder. Wanneer apple de SOFTWARE keuze van de swipe zou weglaten dan was ik net zo snel op home screen. Die keuze is gemaakt omdat de grootste klacht van touch ID was : “hij is te snel kan mijn notificatie niet eens lezen”. Maar nogmaals … dat is een SOFTWARE keuze en heeft heeft niets met de face id hardware te maken ( en die is supersnel ).

     Nog een voorbeeld. Touch ID sneller. JA … in 1 op 1 tests.
     Je houd een iPhone 7 en een x in de hand … en je logged op hetzelfde moment in …. JA een fractie sneller. Dus Face ID is kut volgens jou. MAAR dat is niet het dagelijks gebruik.
     Stom ZWART WIT voorbeeld : ik wil geld overmaken via ING.

     Iphone 7 : ik pak mobiel … Druk op homeknop … druk op ING icoon …. wacht op touch id melding … weer scan vingerafdruk etc etc

     Iphone X : Ik pak mobiel … swipe omhoog … druk op ing icoon …. klaar ( zonder nadenken .. handelingen etc )

     Je verliest 0,3 seconde met inloggen ( wanneer je niet meteen swiped anders is het nog minder ) maar wint een volle seconde in gebruik. Hetzelfde geld voor vele andere apps ( beleg / wallets / Stack drive / bitcoin app etc etc etc ) maar ook voor het aanvullen bij website wachtwoorden / inloggen. En ja … allemaal geneuzel over tienden van seconde.

     Ik heb al 8 jaar een homeknop gehad. en ben hem in 1 dag vergeten en mis hem totaal niet. GEEN FANBOY BRIL … maar de waarheid. Wanneer ik de 6S van mijn vrouw pak vind ik het nu maar onhandig. En ik zeg niet dat touch id onzin is. Werkt als een tierelier … maar vind face ID NOG beter werken. Werkt gewoon lekkerder … ik kan het ook niet helpen. Dingen veranderen turbo. Een pascode van mij htc touch pro 2 werkte ook als een tierelier …. maar wil niet zeggen dat ik dat systeem terug wil toch ?

     Mijn grootste angst was de X op mijn bureau. En guess what … TOTAAL geen probleem mee. De enige situatie ( VOOR MIJ ) wanneer ik snel wil kijken is een notificatie … of een aandelen koers ofzo. Nou … double tap scherm en ik kan alles zien. Hij hoeft niet unlocked te zijn om naar mijn widget scherm te gaan … dus buienradar … beleggingen … files .. agenda afspraken … etc etc etc….. kan ik allemaal zo zien. wil ik antwoorden op een whatsappie dan pak ik hem sowieso op en is ie unlocked ( dat deed ik voorheen ook ). Met andere woorden … ik gebruik mijn X op exact dezelfde manier als mijn andere iPhones op mijn bureau.

     MBT tot de rest. Ik ken een hoop mensen … en ken NIEMAND die in zijn broekzak unlocked. lijkt me ook onhandig. Stel doe hem in kontzak dan MOET ie op zijn kop … de vingerafdruk MOET naar mijn kont gericht. Lekker handig. IK gebruik een insteek hoesje dus sowieso geen optie ( nu is mijn telefoon unlocked wanneer ik hem er uit trek :-). daarbij gebruiken vele mensen een booklet hoesje en is het ook geen optie. Dus ja …. die 1% van de mensheid die zijn telefoon in zijn broekzak PERSEE will unlocken …. X geen optie ..

     Draadloos laden ga ik niet weer over beginnen. Ik kan nu draadloos laden .. maar doe het niet om de redenen die ik je al eerder heb verteld ( en vele met mij ). Misschien over 10 jaar … wanneer iedere auto … en iedere horeca gelegenheid die optie heeft … nu moet ik sowieso met een kabel de deur uit terwijl ik draadloos kan laden … gewoon uit zekerheid ( of niet want de X is echt niet leeg te trappen … )

     iCloud hack. Is oude koe … door mensen met brak paswoord ( DGH12345 niveau ). En nee geen hack met miljarden android gebruikers. MAAR wanneer je alles optelt zijn er inmiddels honderden miljoenen de dupe van malware / keylogger / virussen / spyware / hacks en verkeerde apps in de officiële store. Android zelf is sowieso de grootste spyware in omloop … dus wat dat betreft … miljarden slachtoffers 🙂

    • @turbobrick: thinking of it …. een telefoon met vingerprint op achterkant … EN de optie voor iris … EN de optie tot “raad je 2d plaatje” …. bedien je exact hetzelfde op een bureau … alle opties zijn niet te gebruiken.

     Dus je kan vingerprint en iris weglaten wanneer je een goede face Id hebt …

     • @dgh74: Met een vingerscanner op de achterkant zit je idd nog met een situatie als deze plat ligt.
      Dat is ook de reden dat een scanner onder het scherm de perfecte toevoeging zou zijn.
      Je bent dan NIET afhankelijk van kijken en lichtinval en andere zaken.
      Best of both worlds zeg maar.

      Er is ook niemand die zegt dat bij Samsung die scanner achterop ideaal is maar je hebt wel een optie om die te gebruiken. Nogmaals, ik praat over EN EN, en dus niet over OF OF.

      Vwb het ontgrendelen uit de zak. Als je hem gewoon imn je zak hebt (zonder een sleeve zoals jij, immers bijna niemand gebruikt sleeves) als je hem dan beet pakt dan gaat dat vaak gepaard met vingers om de rand en een vinger achterop. Dit is ook de reden dat die scanner daar handig kan zijn.

      Jouw probleem is dat jij FaceID geil bent en dat het volgens jou de enige optie is die je nodig hebt. Dat is niet zo.
      Zat reviews gezien, ook na een maand gebruik, waarbij men tevreden is over de Iphone X maar FaceID toch niet altijd even handig was want men moest toch gericht kijken en dat is niet in alle situaties wenselijk.

      Noem mij eens een daadwerkelijk situatie van honderden miljoenen die de dupe zijn van malware ? Laat eens concreet wat zien.
      Dat is er niet. Ik stel voor dat je wat minder gaat googlen.

      Hetzelfde geld voor die onzin met Irisscan irritatie, er zijn tientallen miljoenen verkocht en natuurlijk vind je dan mensen die irritatie claimen. Hetzelfde geld als je gaat googlen op mensen die last hebben van straling van hun mobiele telefoon. Categorie broodje aap, speciaal voor de mensen met alufoil hoedjes op.
      Als dit echt een issue was dan stonden de nieuws artikelen er bol van met tientallen miljoenen op de markt.

     • @turbobrick: prima man … als jij met gestrekte vinger … unlockend in je broekzak een telefoon wilt pakken … dan is de x niet voor die 1% van de bevolking.

      Ben niet face id geil … ben techniek geil. En wil mijn geld uitgeven aan werkende techniek en niet aan halve oplossingen of een combinatie van halve oplossingen.

      Zoals mensen je al meerdere malen hebben uitgelegd …. de optie tot gericht kijken kan je uitzetten ( maar staat default aan wat veel mensen niet doorhebben ).

      Ik had het over honderden miljoenen in COMBINATIE …. niet tegelijkertind bro.

      En ja irritatie is beetje dubieus … maar ook reviewers geven dit aan. Maar goed idd .. dubieus

     • @turbobrick: ow en over malware ontkenning … i doe geen moeite … zit niet te graven … 1 google poging. Je moet meer googlen turbo voordat je ongefundeerd en hoog van de daken roept :

      21 miljoen
      google.nl/amp/amp.timeinc.net/fortune/2017/09/14/google-play-android-malware

      36 miljoen
      google.nl/amp/amp.timeinc.net/fortune/2017/05/28/android-malware-judy

      14 miljoen
      google.nl/amp/amp.timeinc.net/fortune/2017/05/28/android-malware-judy

      10 miljoen
      google.nl/amp/s/www.cnet.com/google-amp/news/malware-from-china-infects-over-10-million-android-users-report-says/

      Dat zijn er 81 miljoen sinds april …. EN ALLEEN die 4 voorbeelden van mallware … dan heb je nog vele kleinere uitbraken. Nog maar niet te spreken over de rest van de virussen / ransomware / keyloggers.

      Dus ja turbo wanneer je bovenstaande schandalige lijstje ziet … dan zijn er mischien wel miljarden besmettingen met vanalles en nog wat in het bestaan van android.

      Volgens mij mankeer je ook wat aan je geheugen bro …. zo’n lijstje heb ik je als eens laten zien. Mensen leggen je zaken uit die je een paar weken later wederom bent vergeten ( attention mode face id bv )

      Google en leer zou ik zeggen .. ipv van ongeinformeerd je mening te spuien

     • @turbobrick: ow en het meest sneue …. het grootste deel van die 81 miljoen komen direct uit de playstore … en JA apple maakt ook wel eens een slipper …. maar niet van deze omvang.

      Het interesserd google ook geen klap … ze verkopen toch wel ( Door lagere prijs hoofdzakelijk )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *