Video: zo werkt Apple CarPlay

Apple CarPlay
Apple’s interface komt binnenkort naar een groot aantal nieuwe automodellen. Hier zie je hoe het werkt.

Het is geregeld een grote teleurstelling als je in een auto stapt. De interfaces en het touchscreens werken zelden zo soepel en overzichtelijk als de smartphone in je broekzak. Het was altijd alsof je een jaar of drie achteruit ging qua techniek. Om nog maar te zwijgen over de prijzen die sommige merken rekenen voor zoiets simpels als een kaart-update voor de navigatie.

Gelukkig komen autofabrikanten tot inkeer en laten ze het maken van interfaces steeds vaker over aan merken die er goed in zijn: telefoon- en tabletbouwers. Google brengt Android naar onder meer Audi, Nokia heeft met HERE Auto een sterke troef in handen (hands-on video) en Apple presenteerde eerder vandaag CarPlay: een iPhone-uiterlijk voor het aanraakscherm in je auto. Autofabrikanten leveren de hardware, Apple zorgt voor de software.

In onderstaande video wordt CarPlay getoond op het Tesla-achtige scherm van de Volvo Concept Estate. Te zien zijn virtuele knoppen om onder meer een telefoongesprek te beginnen, Spotify te openen, een landkaart tevoorschijn te toveren met Maps en de bekende knop om je eigen muziekbibliotheek te tonen. Om het een slag veiliger te maken zijn de functies ook op te roepen via Siri, Apple’s spraakbedieningsfunctie. Die kun je ook berichten laten voorlezen of dicteren. Het jammere hieraan is wel dat de dienst, nu 2,5 jaar na de lancering, nog niet in het Nederlands beschikbaar is. Het is ook niet bekend of en wanneer dit wel het geval is.

[gv data=”kqgrGho4aYM”][/gv]

Aansluiten

Je kunt Carplay activeren door een Apple-apparaat door middel van een Lighting-kabel in de auto te koppelen. Volvo laat weten dat er later ook een WiFi-koppeling mogelijk is, zodat je neit eerst een verbindingshandeling hoeft uit te voeren. De connectie zendt een H.264-beeld uit en stuurt de input van de gebruiker terug.

De eerste auto voorzien van Apple CarPlay is de volledig nieuwe Volvo XC90, die later dit jaar geïntroduceerd wordt.

[lg_folder folder=”Apple/Carplay/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

4 Comments

  1. Je kan zeggen wat je wilt, maar het zou eens tijd worden dat dit soort autosystemen met hun tijd meegingen. Echt, soms verbaas je je gewoon over de ouderwetse manier van navigeren in je autoscherm.

    Van mij mogen ze dit ook snel op de betaalbare kleine auto’s introduceren.

    Plus ik vind Volvo en Apple wel een geslaagde combinatie 🙂

  2. De schermen van muziek, navi en dergelijke zien er clean uit. Maar dan die iOS7 icoontjes daarbij, verchrikkelijk. Het is net alsof een spelcomputertje voor je 3-jarige dochter het ineens overneemt…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *