Verrassing! Mobiele telefoongesprekken worden afgetapt

Mobiele telefoongesprekken worden afgetapt
Werd gisteren nog bekend dat de Nederlandse veiligheidsdienst (AIVD) massaal informatie krijgt van het omstreden spionageprogramma uit de VS, vandaag loopt er een mol leeg over hoe mobiele telefonie sinds begin 2000 wordt onderschept, opgeslagen en doorzocht. Want f#ck privacy, immers.

In de Telegraaf claimen bronnen binnen de AIVD dat dit al 13 jaar op grote schaal gebeurt. In 2006 zouden ze zich meer willen focussen op het aftappen via internet, maar daar was intern felle kritiek op, en vond men het onderscheppen van mobiele telefonie een betere basis om de privacy van burgers te schenden inlichtingen te winnen.

Hoeveel gesprekken er worden opgeslagen wordt niet helemaal duidelijk uit de Telegraag-inlichtingen. Wel dat er op steekwoorden wordt gezocht. Hiervoor werkt de De AIVD nauw samen met de MIV in de projectgroep Symbolon en de Nationale Sigint Organisatie (NSO). Vage termen, maar het is opnieuw duidelijk: de AIVD luistert graag mee. Gokje van onze kant: het blijft niet alleen bij mobiele telefoongesprekken…

2 Comments

  1. Haha, toen ik dat een paar jaar geleden zei, werd ik uitgemaakt voor aluhoedje.
    Maar goed, komt ‘ie: dit is niet alleen voor gesprekken via de telefoon, het geld ook voor pintransacties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *