‘Vaardigheden belangrijker dan opleiding’ zegt Bill Gates

Zoals de vaardigheid om uit handen van de politie te blijven?
Vacatures. Helaas iets waar veel mensen deze dagen mee in aanraking komen. Vaak staan er de meest debiele eisen in, die soms elkaar tegenspreken (“Maximaal 20 jaar oud, minimaal 10 jaar ervaring”) en meestal uiteindelijk niet bijster relevant zijn. Een van de bekendste college dropouts is het hier niet mee eens.

Heel veel vacatures vragen om een graad in het een of ander, of soms maakt de richting niet eens uit. Hiermee sluiten veel werknemers mensen uit die anders perfect geschikt waren voor die functie. De Gates Foundation, Bill’s doe-goed instelling, hoopt bedrijven hiervan bewust te maken en op een andere manier naar sollicitanten kijken.

Er zijn genoeg functies waar bedrijven een graad voor vragen, maar waar een lager opgeleide ook perfect in zou passen. Hierdoor blijven veel banen open staan en aan de andere kant, veel mensen werkeloos. Een toelatingstest en minder rigide eisen zou, volgens Angela Cobbs van de Gates Foundation, al heel veel uit moeten maken.

Dus voor iedereen die zich achtergesteld voelt bij solliciteren, houdt hoop! Bill Gates heeft ook nooit zijn opleiding afgemaakt (Steve Jobs en Mark Zuckerberg overigens ook niet) en die is toch best aardig terecht gekomen.

No comments yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *