The Internet Archive: speel 900+ retrogames in je browser

Internet-Archive
Daar gaat je zondag.

Voorheen kenden we de website The Internet Archive vooral van het archiveren van eeuwenoude webpagina’s. Leuk om al die oude pagina’s eens te bekijken, maar het nieuwe project van de archiefsite is een stuk interessanter. Zojuist zijn er meer dan negenhonderd klassieke games online gezet die je vroeger in de arcadehal speelde.

Vanuit je browser
Het mooiste is nog dat je de spellen gewoon gratis vanuit je browser kunt spelen, en er een ondersteuning is voor een gamepad/controller. Alle klassiekers zijn van de partij, denk aan Doom en Frogger, maar ook games als Bionic Commando, Lode Runner en Q-Bert.

In een blog legt ontwikkelaar Jason Scott uit hoe en waarom dit immense project is aangepakt. Hij geeft aan dat sommige spellen misschien niet helemaal goed werken, waarbij soms het geluid ontbreekt of de besturing niet naar een toetsenbord over is te zetten. Omdat het hier om een rechtstreekse port van de arcadeklassieker gaat, staat er ook nergens aangegeven welke toetsen je in moet drukken.

Doom

Twee spelers
Bij de meeste games kom je met de pijltjestoetsen een heel eind, en druk je op 5 om een muntje in te werpen. Ctrl, alt en de spatieknop fungeren vervolgens als de basisknoppen om acties uit te voeren op het scherm. Je kunt natuurlijk ook gewoon een controller inpluggen om het jezelf een stuk gemakkelijker te maken. Een leuk detail: als een spel met meerdere mensen gespeeld kan worden, is er ook een Player 2 optie aanwezig.

Dit alles is een onderdeel van JSMESS, een groot project dat probeert om zoveel mogelijk computersystemen wil emuleren in Javascript, zodat je in feite vanuit je browser al deze systemen kunt opstarten. Als je na al deze games nog geen genoeg hebt van klassieke pixelgames, dan kun je ook een kijkje nemen bij de Console Living Room. Dit is een ander project van The Internet Archive waarbij je vanuit je browser tal van klassieke gameconsoles kunt emuleren.

Open hier het archief en zeg gedag tegen je zondagplannen.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *