Test bewijst: Google Assistant is het best, Siri het slechtst

Duidelijke winnaar en duidelijk verliezer
Sorry, Apple-liefhebbers…

Marketingbedrijf Stone Temple Consulting testte alle grote beschikbare slimme assistenten en kwam tot een niet geheel onverwachte conclusie: van de vier grote jongens is de Google Assistant de meest effectieve, terwijl Siri het met een overduidelijke laatste plek moet doen.

Slimme assistenten zijn nog niet op het toppunt van hun kunnen en spraakassistenten zoals Siri maken dan ook regelmatig hilarische fouten. Dat de ene A.I. slimmer is dan de andere, dat is dan een gegeven. De test van het marketingbedrijf is simpel: vraag de vier grote jongens/dames – Google Assistent, Amazon’s Alexa, Microsoft’s Cortana en Apple’s Siri – een hoop vragen en kijk hoeveel procent goed/gedeeltelijk goed beantwoord wordt.

De resultaten zijn overduidelijk
Chart @ Stone Temple Consulting

Uit de bovenstaande chart blijkt dat Cortana ruim 60% van de vragen probeert te beantwoorden (en dus 40% niet begrijpt), terwijl Siri een magere 40% probeert te beantwoorden. Van alle antwoorden die de assistenten geven, antwoordt Google’s Assistent bijna 100% correct, terwijl Siri zo’n 80% goed heeft.

Er zijn overigens meer interessante conclusies te trekken uit de cijfers. Alexa beantwoordt bijvoorbeeld in relatie tot eenzelfde test in 2017 ruim 3 keer zoveel vragen fout. De andere assistenten zijn niet/nauwelijks in accuratesse veranderd.

Een andere factor voor het kiezen van een assistent kan de fun-factor zijn. Alexa en Siri beantwoorden 0,4-0,5% van de vragen met een grapje, terwijl Cortana en Google Assistent met een serieuze 0,25% niet een spreekwoordelijke grapjas uithangen. Nu, veelal dicteert je smartphone-keuze welke slimme assistent je al dan niet gaat gebruiken, en zul je je dus niet te veel laten beïnvloeden door deze tests. Hoe dan ook, het is wel voor eens en voor altijd bevestigd: Google Assistant is de beste, Siri veruit de slechtste.

Meer over smart assistants lezen? Wat dacht je van de Alexa-speaker, die na een grappige reclamecampagne ironisch genoeg hetgeen deed waar de reclame over grapte. In dit artikel bespreek ik Huawei’s ambities om hun A.I. menselijke relaties obsoleet te maken. Tot slot deed een bug in iOS 11 recentelijk gekke dingen met verborgen berichten.

Foto @WikimediaCommons/Pol.fores01

Nog geen reacties

 1. Het is me nog steeds niet duidelijk waarom ik een techniek in huis zou halen waar tegen ik in het Engels moet praten, ik continu af vraag of ie me op andere momenten ook aan het afluisteren is, en me in het beste geval slechts 4 op de 5 keer probeert te antwoorden?

 2. Siri is ook zeldzaam slecht. Google Now vind ik veel prettiger werken. Dat gebruik je ook daadwerkelijk. Je kan ook doorvragen (onmogelijk met Siri).

 3. Blijf het bijzonder vinden dat een bedrijf als Apple wat in 2011 als eerste met een dergelijke assistent kwam het nu zo laat liggen.

  Dicteren op Siri (in het Nederlands) werkt super maar de rest is ruk.

  • @donstil: best bijzonder want ik meen me te herinneren dat je heel erg enthousiast was over de nieuwe Apple Homepod terwijl je er als assistent geen ruk aan hebt en als speaker ook vrij weinig want hij is alleen echt goed te gebruiken met Apple music.

 4. Zoals ik al vaker hier aan gaf, Apple is van Trendsetter naar trendvolger gegaan.
  Het enige dat constant is gebleven zijn de steeds hogere prijzen.

  Ik lul uit me nek ?
  Ga maar kijken:

  – Apple computers ? Niet meer te betalen, upgraden = 0, erg slechte bang for the buck
  – Wifi router gebeuren is dood
  – Siri is waardeloos
  – Maps (Kaarten) is ook ruk en niemand die ooit erom vroeg
  – Innovatie op smartphone gebeuren is al jaren terug gelopen en men neemt tegenwoordig features van anderen over
  – Dagelijks nieuws heeft vaak te maken met buggy software en exploits
  – een verwaterd ecosysteem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *