Telegram Messenger: gratis + encrypted WhatsApp alternatief

Telegram Messenger: gratis WhatsApp alternatief
Ben je helemaal klaar met de onbetrouwbaarheid van WhatsApp en zoek je een messaging app die niet af te luisteren is? Dan is Telegram Messenger wellicht een alternatief. Het is gratis en biedt ook nog eens de mogelijkheid om berichtjes te sturen die zichzelf vernietigen, net zoals Snapchat dat met foto’s doet.

Gisteren kwam WhatsApp weer eens negatief in het nieuws toen bleek dat een update van de Android app voor een virusmelding zorgde. Uiteindelijk bleek dat om een valse melding te gaan, maar het zet mensen wel aan het denken.

Het feit dat een betaald abonnement van 0,89 euro per jaar straks haast niet meer te ontlopen is zet veel mensen aan het denken over alternatieven. Tel daar nog eens onzekerheid met betrekking tot afluisteren en privacy bij op en je begrijpt precies waarom Telegram Messenger bedacht is.

Deze app is bedacht door Digital Fortress, een stichting die is opgericht door Pavel Durov. Hij is de Russiche tegenhanger van Mark Zuckerberg en de oprichter van Vkontakte, oftewel het Russische alternatief van Facebook. Pavel is naar eigen zeggen een voorstander van privacy en vind het belangrijk dat mensen vrijelijk met elkaar kunnen communiceren zonder obstakels of de angst dat ze afgeluisterd worden.

In hoeverre Telegram anders is dan WhatsApp kunnen ze zelf het beste uitleggen:

How is Telegram different from WhatsApp?
Unlike WhatsApp, Telegram is cloud-based, decentralized and heavily encrypted. As a result, you can access your messages from several devices and store an unlimited number of photos and videos in the cloud. Thanks to decentralization and encryption, Telegram is also faster and way more secure. On top of that, Telegram is free and will stay free — no ads, no subscription fees, forever.

Als ik ergens ‘voor altijd gratis’ lees, dan denk ik meteen: ‘If You’re Not Paying, You’re The Product’. Bij Telegram kunnen ze ook niet van de lucht leven, daarom willen ze op het moment dat het geld op is de gebruikers om een vrijwillige donatie vragen, of betaalde opties inbouwen. Denk bijvoorbeeld aan extra smilies of iets dergelijks.

Verder streeft Telegram er naar om zo open mogelijk te zijn, om elke verdenking met betrekking tot spionage of afluisteren weg te halen. Meer daarover kan je lezen op hun website.

Beschikbaarheid
Op dit moment is Telegram Messenger te downloaden voor iOS 5 en hoger en Android 2.2 en hoger, wat feitelijk betekent dat op vrijwel elke recente telefoon/tablet met iOS of Android deze app geïnstalleerd kan worden. Telegram Messenger is nog niet beschikbaar voor Windows/Mac OS X, maar daar wordt aan gewerkt.

Ga je deze nieuwe app een kans geven? Of hou je lekker vast aan het oude vertrouwde WhatsApp? Het feit dat BBM in enkele dagen tijd al 10 miljoen keer werd gedownload toont al aan dat er veel behoefte is aan een veiligere messaging app.

7 reacties

 1. Ik heb zelf nooit problemen gehad met whatsapp, en 90 cent heb ik er best voor over.

  Ik heb er een gruwelijke hekel aan als allerlei mensen opeens met verschillende alternatieven gaan klooien. Dan moet je opeens 10 verschillende apps hebben om te kunnen communiceren.

  En sjah, het afluisteren. Is er al ‘bewezen’ hoe ‘veilig’ dit is?

  • @joostm91: alleen de layout als ik het goed begrijp. Uitleg is te vinden in de FAQ op Telegram.org.

   Q: Why do you have two Android apps?

   We ran a contest for Android developers, and two guys reached the finals. The N-edition won — it is now the official app for Android and is just called Telegram. The S-edition scored second.

   The two developers had the same task and were offered identical design templates. There are no differences in functionality, except for some minor distinctions in interface behaviour (e.g., Telegram supports swipe navigation).
   http://telegram.org/faq#q-why-do-you-have-two-android-apps

 2. Ik gebruik whatsapp omdat “iedereen het heeft” maar ik stoor mij mateloos aan de eindeloze storingen en vertragingen. Staan op nummer 2 in de nationale top 10.

  http://allestoringen.nl/top10/

  En dit? Telegram messenger, ook gratis, waarschijnlijk ook onbetrouwbaar. It’s all free & fun till some makes big money on it.

  • @Laue: Als er storing is zie je vanzelf dat je berichten niet aan komen. Als dit bij mij het geval is dan ligt het probleem 99 van de 100 keer bij de zender of ontvanger (geen ontvangst/wifi), en niet aan de dienstverlener.

   Daarnaast heb je altijd nog (vaak onbeperkt) sms-en of je kunt gewoon bellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *