Supercomputers zijn slakken vergeleken met onze hersenen

Computerbrein
Computers kunnen zo lekker rap rekenen en daardoor talloze taken ongekend veel sneller uitvoeren dan mensen. Maar wanneer het aankomt op werkelijk simuleren van ons brein, dan leggen zelfs de snelste supercomputers ter wereld het af tegen onze grijze massa.

Een team van Duitse en Japanse wetenschappers heeft een simulatie uitgevoerd die overeenkomt met één procent van onze hersenactiviteit. Daarbij werd de op drie na snelste supercomputer ter wereld gebruikt, de Japanse K Computer gebouwd door Fujitsu. Deze computer was twee jaar geleden nog de snelste ter wereld.

De 82.944 octacore processors van de K Computer werden aan het rekenen gezet om 1,73 miljard zenuwcellen en 10,4 biljoen synapsen te simuleren. Een denkactie waar ons brein 1 procent van de capaciteit voor gebruikt en één seconde over doet, daar stond de K Computer maar liefst 40 minuten op te stampen.

Het experiment toont aan dat supercomputers nog lang niet krachtig genoeg zijn om ons brein te kunnen simuleren. De onderzoekers hopen dat dergelijke computer het volgende decennium beschikbaar komen. In Japan worden al plannen uitgewerkt voor een zogenaamde exascale-supercomputer. De moet in 2020 voltooid zijn. (via: cnet)

Nog geen reacties

  1. Stel dat de Wet van Moore nu nog zou gelden (iedere 2 jaar verdubbelt de snelheid), dan zou het ongeveer nog 36 jaar duren voor we een supercomputer hebben dat onze hersenen op gelijke snelheid voor meer dan 100% kan simuleren… Jammer dat men nu al tegen de grenzen aan begint te lopen van wat mogelijk is met ’traditionele’ chiptechnologie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *