Zo bescherm je jouw smartphone tegen de hitte

Bijgewerkt op:

Het warme weer is funest voor jouw smartphone. Dit kun je doen.

Nu de zomerse temperaturen regelmatig boven de 30 graden komen is het zweten geblazen. Niet alleen de mens zucht onder het warme weer, ook jouw technische apparaten, zoals jouw smartphone, zijn extra gevoelig. Daarom geven we je graag wat simpele tips om jouw tech en daarmee het hoofd koel te houden.

Jouw smartphone functioneert het best bij een temperatuur tussen 0º en 35º Celcius. Het is goed om te beseffen dat we het hiermee niet alleen over de buitentemperaturen hebben. Zo kunnen bepaalde bewerkingen op de telefoon of de bergplaats (in een dichte, warme auto of volle zon) ook invloed hebben op de temperatuur. Uiteraard is oververhitting niet goed voor de smartphone. Naast gebrek aan functies en schade aan de batterij kan de smartphone soms zelfs ontploffen als hij oververhit raakt. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Immers, als de batterij eenmaal beschadigd is kan hij niet hersteld worden. Reparatie is vaak een dure aangelegenheid. Daarom leggen we je uit hoe je oververhitting kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen.

Je kunt soms voelen dat jouw smartphone heet is, maar soms merk je het alleen aan de verminderde prestatie. Zodra de smartphone oververhit is gaat hij namelijk zijn functies reguleren om de temperatuur zo laag mogelijk te krijgen. Dit merk je bijvoorbeeld aan:
– langzamer of niet laden;
– tragere prestaties;
– verslechterd bereik;
– automatisch verlagen van de helderheid van het scherm of ‘dark screen’ of
– de flitser van de camera die niet meer werkt.

Als je op dat moment jouw navigatie gebruikt gaat het display uit en verschijnt er een waarschuwing dat het toestel te warm is. Als het eenmaal zover is kun je niet heel veel anders doen dan jouw smartphone uitzetten en af laten koelen in de hoop dat je op tijd bent om schade te voorkomen..

Het is uiteraard beter om te voorkomen dat het zover komt. Hiervoor zijn ook mogelijkheden. Zo is het aloude advies ‘Koel en donker bewaren’ wellicht niet het advies dat je als eerste verwacht bij een smartphone. maar bij extreme temperaturen is dat echter wel het beste. Bovendien kun je wat voorzorgsmaatregelen nemen. Zo kun je ervoor kiezen om de telefoon uit te zetten en pas aan te zetten als je in de schaduw jouw mail wilt bekijken. Een andere voorzorg is het hoesje. Normaal gesproken is het hoesje juist goed als extra bescherming. Het punt is dat je er daarmee ook voor zorgt dat jouw smartphone haar warmte niet optimaal kwijt kan. Dit los je op om de smartphone, als je hem niet gebruikt, uit het hoesje te halen.

Als je toch graag een hoesje wilt gebruiken en op vakantie mooie foto’s wil maken kun je ook 3 vliegen ineen slaan door een waterdicht hoesje aan te schaffen. Je kunt de telefoon dan in het water koelen als je van de zon geniet. Overigens is zo’n hoesje ook aan te bevelen als jouw smartphone zelf al waterdicht is. Chemicaliën van zwemwater en zout zeewater zijn namelijk ook funest voor jouw smartphone.

Voor de echte trendzetters zijn er natuurlijk ook smartphone-coolers te koop. Als je geen geld wilt uitgeven kun je ook kritisch naar het gebruik kijken.
Opladen en het gebruik van zware apps en instellingen zoals Wifi, Bluetooth en spellen zorgen ook voor extra warmte. Zet deze dus uit als je ze niet gebruikt en laadt de smartphone alleen ‘s nachts op.

Uiteraard kun je altijd even op de website van de fabrikant van jouw smartphone of iPhone kijken of daar nog extra tips te vinden zijn.

Tot slot kun je natuurlijk ook gewoon jouw smartphone uitzetten, wegleggen en lekker zonder tech van het weer genieten. Heb jij nog tips tegen oververhitting? Deel ze gerust.

Populaire artikelen

Populaire categorieën