Slimme brugverlichting voorkomt veel zelfmoorden

Bridge of Life Seoul Zuid Korea
De altijd vrolijke noten van de Zuid Koreaan PSY kunnen niet voorkomen dat er nergens in de wereld zoveel mensen zelfmoord plegen als in zijn geboorteland. Op iedere 100.000 inwoners plegen er in Zuid Korea 28,4 zelfmoord, wat het doodsoorzaak nummer één maakt voor mensen onder de 40 jaar.

De Mapo brug over de Han rivier in Seoul had altijd de bijnaam “Bridge of Death” vanwege zijn populariteit onder zelfdoders. Tussen 2007 en 2012 hebben meer dan 100 mensen geprobeerd om zich van het leven te beroven door van de brug te springen.

Om dit terug te dringen heeft het stadsbestuur van Seoul niet besloten om een hogere afscheiding te maken of om vangnetten te plaatsen. In plaats daarvan werd in samenwerking met Samsung Life Insurance een lichtbak gemonteerd op de reling van de brug. Dankzij bewegingssensoren “loopt” de verlichting bestaande uit 2.200 LED lampen, met je mee wanneer je je over de brug verplaatst.

Op de lichtbak staan “inspirerende” teksten en foto’s die de depressieve springers op andere gedachten moeten brengen. Teksten als: “Hoe gaat het met je?”, “Heb je al gegeten?”, “Wil je praten, praat met ons”, waarbij verwezen wordt naar een zelfmoord hotline. Op de foto’s zijn vrolijke mensen en gezinnen te zien.

Niet iedereen is even enthousiast. Critici zeggen dat vrolijke foto’s van personen en gezinnen, het gemis van eventueel verloren geliefden of familie kan versterken en daarmee de depressie vergroten. Feit is echter wel dat sinds de lichtbakken vorig jaar september in gebruik werden genomen, het aantal zelfmoordpogingen op de brug met 77 procent is afgenomen.

De gemeente heeft de brug omgedoopt tot “Bridge of Life” en het is nu een populaire hotspot in Seoul. Het idee heeft al verschillende awards gewonnen, waaronder een Titanium Lion award tijdens het Cannes Lions International Festival of Creativity. (via: cnet)

[gv data =”LYMWPSKpRpE”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *