Project voor ’s werelds grootste telescoop krijgt groen licht

Extremely-Large-Telescope
De grootste telescoop ter wereld gaat gebouwd worden. Het project kreeg vandaag groen licht, maar wat is men nu precies van plan met deze reusachtige verrekijker?

Het European Southern Observatory’s Council (ESO) kondigde vandaag aan dat het project doorgaat, en in 2024 afgerond wordt. Voor het gemak kreeg de telescoop een toepasselijke naam: de European Extremely Large Telescope. De telescoop wordt gebouwd in Chili, op de top van de Cerro Armazones berg, midden in de woestijn. De Nederlandse Tim de Zeeuw, director general van ESO, heeft er zin in:

“Dit is op het moment het project dat de krachtigste telescoop ooit gaat opleveren. De komende jaren zullen enorm interessant worden.”

Fase 1
Als het project in 2024 afgerond is, kunnen wetenschappers de infrarode telescoop met een optische opening van 39 meter gebruiken om een kijkje te nemen in andere sterrenstelsels. Het is zelfs mogelijk om planeten ter grootte van de aarde te ontdekken.

Op dit moment heeft de ESO ‘fase 1’ goedgekeurd, wat betekent dat het gebouw ter waarde van 1 miljard dollar er komt, met nog wat ontbrekend materiaal. Wanneer fase 2 begint is niet bekend, daar moet eerst de financiering voor rond zijn. Wetenschappers kunnen de telescoop gelukkig al gebruiken als fase 1 is afgerond.

Nog geen reacties

  1. Volgens mij zou het ook zeer interessant zijn als een dergelijk project ook in de ruimte wordt gelanceerd, dan kan de wetenschappelijke wereld misschien Gods-grote geheim achterhalen, maar God dat niet zal toestaan, wegens mogelijk een te hebberig worden van de mensheid, al is dat maar een gissing van mijntwegen . . .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *