Pioneer NavGate head-up display met augmented reality

Pioneer HUD in de tunnel
Pioneer brengt zijn nieuwe NavGate head-up display (HUD) met augmented reality voor navigatie-apps op de markt.

DE HUD projecteert verkeers-, navigatie- en andere informatie in kleur voor de auto, net boven de horizon. Zo kan de bestuurder zijn blik op elk moment op de weg houden. De display bevestig je aan de zonneklep van een auto en via een DLP-projector creëert de Pioneer NavGate HUD een virtueel 30”-scherm, ongeveer 3 meter voor de bestuurder. Dure optiepaketten voor een Head-Up Display zijn dus verleden tijd, tevens kan er direct verbinding gemaakt worden met je mobiele telefoon.

Head-up displays doken voor het eerst op in de luchtvaart en zijn in de loop der jaren almaar beter geworden. Deze technologie maakt autorijden veiliger, doordat ze nuttige informatie in een hoge resolutie weergeeft binnen het gezichtsveld van de bestuurder. Zo kan deze zijn blik op de weg houden terwijl men de instructies volgt. En doordat je ogen niet voortdurend hoeven te wisselen tussen voorwerpen dichtbij en veraf, is dit type display minder vermoeiend.

De NavGate HUD is compatibel met de smartphone-apps CoPilot en iGO primo en toont navigatie-instructies, points of interest, gevaarlijke plekken, etc. De display geeft turn-by-turninstructies weer, maar heeft ook een klok en toont de huidige snelheid en de snelheidsbeperkingen. Bovendien waarschuwt hij de bestuurder voor snelheidscamera’s en camera’s aan verkeerslichten, en berekent hij de afstand tot aan de bestemming en de geschatte aankomsttijd. Voor een betere zichtbaarheid en een lager stroomverbruik stemmen de lichtsensoren in de NavGate HUD de helderheid van de projecties automatisch af op de lichtinval.

De NavGate HUD van Pioneer ondersteunt diverse smartphones via USB. De bestuurder kan de instructies beluisteren via de luidspreker van zijn smartphone of via de geluidsinstallatie met bluetooth in zijn auto. De unit is vanaf oktober 2013 te koop, prijzen zijn nog niet bekend. De prijs van de Garmin HUD is een slordige 100 euro, maar die werkt iets anders.

Augmented reality in auto’s gaat eindelijk doorbreken?

[lg_folder folder=”Pioneer/NavGate_HUD/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Nog geen reacties

  1. Zonneklep niet meer bruikbaar, projectie midden in je blikveld. Nee, leuk geprobeerd maar dit moet je (net als audio) niet aftermarket kopen.

  2. Beste Jongens en meisjes van AB en Apparata,

    Als er op Autoblog een artikel van apparata word gelinked, laat dan de header ook direct naar het hele artikel gaan en niet alleen de ‘lees meer’ knop. Ik lees ze graag, want het is ook nog interessant, maar het is gewoon veel fijner om direct het hele artikel te kunnen lezen!

    Bij voorbaat dank,
    mrB

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *