PC-verkoop krimpt als een gek

PC-verkoop
In 2015 werden er flink minder PC’s verkocht dan het jaar ervoor en dat komt bovenop een jarenlange periode van krimp.

Dat meldt marktonderzoeksbureau Gartner.

Als je PC’s produceert en je naam is geen Apple, dan was 2015 opnieuw geen goed jaar voor je. Apple kreeg er een slordige tweehonderdduizend pc-klanten bij, hoewel het marktaandeel beperkt bleef. Alle andere fabrikanten verloren terrein.

De krimp in het aantal verkochte PC’s kwam het afgelopen jaar uit op maar liefst 8 procent, meldt marktanalist Gartner. En dat terwijl die verkoop al jaren daalt, voor het eerst in 2012 (3,9%), maar ook in de daaropvolgende jaren (respectievelijk 10% en 0,9%). De relatief beperkte krimp in 2014 bleek dus geen opmaat voor een herstel van de PC-markt. Het totaal aantal verkochte PC’s kwam in 2015 uit op 75,7 miljoen, een krimp van 6,9 miljoen ten opzichte van een jaar eerder.

De marktleider is Lenovo, goed voor 20,3% van de totale PC-verkoop met 15,4 miljoen verkochte PC’s. HP en Dell hebben respectievelijk 18,8 en 13,5% van de markt in handen.

Voor volgend jaar wordt trouwens een krimp van slechts een enkele procent voorspeld.

5 Comments

 1. Op zich wel logisch, vandaag de dag heb je eigenlijk genoeg aan een tablet en/of laptop. De enige reden waarom ik nog een PC heb is om te gamen, anders was ie bij mij ook de deur uit gegaan.

  • @theracingelf: Ik vind er juist niks logisch aan. Heb hier een 24 inch scherm voor mijn neus staan. Welke tablet/laptop heeft dit? Hetzelfde voor het toetsenbord.

   Zo’n type cover typt minder goed dan een laptop toetsenbord, en een laptop toetsenbord is in mijn ogen al zo-zo.

   Misschien komt het door mijn rug, maar als ik een uur op een tablet ( of zelfs smartphone ) moet werken, voel ik mijn rug niet meer door de tegennatuurlijke houding. Zelf al heb je een Surface, waar je dus je scherm traploos kunt kantelen, is je houding allesbehalve optimaal.

 2. Toch vind ik wanneer je voor langere tijd bezig bent een desktop het prettigst om achter te zitten. Groot scherm en een los toetsenbord + muis.

  • @meatpuppet:
   Hier op het werk heb ik sinds een tijdje ook gewoon een laptop.
   Wel met een docking-station, twee schermen, los toetsenbord en muis dat dan wel weer.
   Werkt prima en ik kan ook nog eens makkelijk thuis werken mocht dat nodig zijn.

   Thuis staat er wel een ‘gewone’ PC voor het gamen.
   Die is dan wel uit 2008 (wel met de nodige upgrades)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *