Overzicht: De eerste iPhone X-reviews op een rijtje

Kan de iPhone X alle verwachtingen waarmaken?
De eerste reviews druppelen binnen en geven antwoord op de vraag: ‘Kan de iPhone X alle verwachtingen waarmaken?’

De langverwachte iPhone X wordt geliefd door fans van het controversiële merk en gehaat door de tegenstanders daarvan. Dat neemt niet weg dat onafhankelijke journalisten natuurlijk ook hun mening kwijt willen over Apple’s populaire, doch uitzonderlijk dure vlaggenschip. Dit is wat een aantal recensenten (tot nu toe) te zeggen hebben over de iPhone X.

Techcrunch
Hoewel de iPhone zowat dezelfde naam draagt als al zijn voorgangers, is de X een totaal ander soort toestel dan Apple-fans gewend zijn. Niet alleen bevat het vlaggenschip bijzondere onderdelen onder de motorkap, maar ook is het design en het daadwerkelijke opereren van het toestel totaal anders.

“Apple nam een hoop risico toen ze voor de iPhone X gingen. Door de iPhone-reeks op te splitsen (met een nieuwe rang bovenaan het segment) hoopte ze dat mensen ondanks de radicale veranderingen op het gebied van uiterlijk en gevoel zouden willen meegaan met het bedrijf. En ja, het kost je even voordat je aan de iPhone X gewend bent.” De vraag is dus of gebruikers aan alle nieuwe aspecten kunnen wennen.

Volgens Techcrunch komt dat wel goed: “Er zijn grote veranderingen toegepast nu de fysieke home-knop bijvoorbeeld is vervangen door een swipe-interface. Maar [de iPhone X] is snel, soepel en super leuk wanneer je er aan gewend bent. Voordat je het weet ben je vergeten dat je ooit op de home-knop moest rammen om dingen gedaan te krijgen.”

Samenvattend ziet de website duidelijke probleempjes omtrent het nieuwe karakter van de iPhone X, maar is daarentegen erg te spreken over de ‘ballen’ van Apple. “De inkeping (aan de bovenkant van het scherm, red.) is niet voor iedereen weggelegd en het scherm heeft wat problemen met kleuren bij extreme inkijkhoeken. Maar al met al heeft Apple groots ingezet op een hoop nieuwe technologieën voor de iPhone X en levert daarmee een prachtig toestel op bijna elk aspect. Het voelt echt alsof je de toekomst van smartphones gebruikt, maar dan vandaag al.”

The Verge (9/10)
The Verge is zelfs nog positiever over de iPhone X: “De iPhone X is overduidelijk de beste iPhone ooit gemaakt. Hij is dun, krachtig en ambitieus op het gebied van cameragebruik en toepassingen daarvoor. (…) Mensen die het toestel hebben gepreordered zullen heel erg blij zijn, hoewel je zult moeten uitzoeken hoe Face ID nou het beste werkt.”

En over Face ID gesproken, er was de laatste tijd veel te doen over de mogelijke flop van de gezichtsherkenningssoftware. Volgens The Verge werkt de software daarentegen prima, al moet je je telefoon soms wat dicht bij je gezicht houden en herkent hij je niet bij bepaalde lichtinvallen.

Uiteindelijk slaat het Amerikaanse medium de spijker op de kop met de volgende aanbeveling/afrader: “Dat alles voegt toe aan een mening die je al gevormd hebt: De iPhone X is een ontzettend dure iPhone. Voor veel mensen is het het geld waard. Voor veel mensen lijkt het een belachelijke prijs. Uiteindelijk betekent dat niets; Het is een nieuwe iPhone en jij weet waarschijnlijk toch al of je duizend euro wilt uitgeven aan het toestel.”

Techradar
Tot slot wil Techradar even heel duidelijk zijn tegenover alle haters en liefhebbers van de iPhone X: “Het moge duidelijk zijn: De iPhone X is geen telefoon voor Android-fans. Dit is een telefoon voor mensen die vastgenageld zijn aan het iPhone-ecosysteem en daar niet uit willen komen, maar verveeld zijn geraakt door hetzelfde design van de afgelopen vier jaar.”

Techradar vat samen: “De sefie-camera, de pure kracht en de nieuwe vorm van het scherm samen met het goed geïmplementeerde Face ID komen samen tot een indrukwekkende creatie die een nieuwe weg voor de iPhone markeert. Het is daarentegen wel interessant dat Apple de iPhone X ‘de toekomst van de smartphone’ noemt, want veel ‘nieuwe’ features zijn al lang aanwezig op andere toestellen. De X zal niet zo veel indruk maken als de originele iPhone.”

“Maar in termen van de toekomst van iPhone… Ja, dit is het. Alles wat niet de iPhone X is, ziet er gewoon gedateerd en overvloeiend met randen uit. De iPhone X is inderdaad Apple’s toestel van de toekomst en al het andere wat het bedrijf heeft gemaakt is nu geschiedenis.”

Wat denk jij van de iPhone X. Zijn het handjevol nieuwe features de hoge prijs waard? Is Apple inderdaad zo succesvol geweest met het designen van de ’toekomst’? Laat het weten in de comments. Ondertussen kun je al het nieuws rondom de iPhone X vinden op Apparata. Lees hier bijvoorbeeld alles over de gekte rondom het uitkomen van de iPhone X. Ook schreven we over de recente problemen met het inbranden van een iPhone X-scherm. Voor een uitgebreide guide om je veiligheid bij het gebruiken van iOS 11 te waarborgen kun je tot slot hier terecht.

Foto @Perzonseo/Flickr

17 reacties

 1. Na 2 dagen met de X kan ik zeggen dat ik al redelijk gewend ben aan de nieuwe manier van navigeren.
  Uit automatisme doe je soms nog wat ‘oude’ moves maar het went zeer snel. Wat mij al binnen een halve dag (vrijdag avond dus) opviel is hoe snel het vorige formaat klein en gedateerd voelt. Bij de overgang van 5 naar 6 duurde dat iets langer.

  Face ID werkt soepel en erg goed. Mooie is ook dat de notificaties op het lockscreen verborgen blijven tot dat ik naar mijn iPhone kijk. Dus een stukje extra privacy omdat anderen de berichtjes dus niet vanaf je lockscreen kunnen lezen.

  Accu duur is tot nu to goed, deze week zal de echte test komen als we de hele dag aan het werk zijn en dus ook veel meer bellen etc.

 2. Nog iets: er werd veel gezegd over dat ‘reachability’ niet meer beschikbaar zou zijn, maar het zit er wel in. Even aanzetten. Helaas werkt het (op dit moment) enkel nog in de apps en nog niet op je homescreen. Maar ik hoop dat ze dat met een software update aan gaan passen. Lijkt mij kleine moeite.

  • @ffw88: net zo veilig als de TouchID gegevens. Versleuteld op de iPhone en nergens anders. Het is nagenoeg onmogelijk om die gegevens eraf te krijgen en om daarna jouw gezicht ervan te maken. Het zijn datapunten van jouw gezicht en geen foto.

    • @ffw88: eeeh … dat heeft niks te maken met het ID deel van de data. Maar 50 gegevens die een app developer kan gebruiken om een app beter te maken met gezichtsuitdrukkingen ( ANIMOJI ) . Sluiten van ogen … fronzen wenkbrouwen … lachen … etc etc etc. dus een 3rd party app kan dat soort gegevens gebruiken voor toepassingen. Onschuldig …. en geen doemsenario.

     Meer van gebruiken fronst linker werkbrouw … beweeg poppetje naar links niveau 🙂

     • @dgh74: Ja, op papier wel ja. Daar moet “jij” als gebruiker dan maar van uit gaan. Apple kan wel dreigen dat je als ontwikkelaar zijnde wordt verbannen als de gegevens op een onjuiste manier worden gebruikt maar daar heb je als consument zijnde weinig aan.

      Een derde partij heeft niks met mijn gezichtsuitdrukkingen te maken, onschuldig of niet.

     • @ffw88: jup daar ga ik van uit … aangezien privacy en apple redelijk samengaan.

      Er zijn zoveel privacy gegevens die veen schadelijker zijn ( locatie / contact gegevens clickgedrag etcetcetc ) dat het me niet kan boeien of mijn knipoog gaat worden gebruikt in een app. Grappig dat men zich minder druk maakt over echt privacy gevoelige gegevens en men doemsenarios ziet in een app waarmee je de mond van een karakter kan laten bewegen bijvoorbeeld.

      Eerst maar eens zien of een gezichtsuitdrukking de wereld op zijn kop gaat zetten.

     • @ffw88: ow en cookies … locaties … clickgedrag … mijn fitbit gezondheidsgegevens … en zelfs contacten en agenda dan ?? Geen derde partijen ?? Kom op … je bent slimmer dan dit hoop ik.

     • @dgh74: “Wij” (de consument) zijn langzaam maar zeker steeds vaker een product van een bedrijf in plaats van dat een bedrijf een product aan de consument levert. Apple deelt namelijk niet Face ID gegevens met derden, maar verkoopt ze. Overgrote deel van de consument is hiervan niet op de hoogte omdat tijdens de presentatie hele andere dingen werden geroepen.

      En het lijkt inmiddels de normaalste zaak van de wereld, o.a. aan jou reactie te zien. Gewoon accepteren omdat je geen keuze hebt, lekker makkelijk toch? En dat zeg ik niet omdat het nu toevallig over Apple gaat.

      Toegegeven: helemaal van de radar verdwijnen lukt alleen als je als catweazle door het leven gaat maar je kunt het ook zoveel mogelijk beperken; VPN, DuckDuckGo, Ghostery, geen Facebook, Tomtom in plaats van Google Maps etc..

      Misschien leuk kijkvoer:

      https://youtu.be/MXcF2tBfdyA

      https://vimeo.com/52165457

     • @ffw88: van verkoop weet ik niet … heb je een bron ? Is dat verkoop zodat anderen je kunnen bestoken met reclame … of verkoop Odat ze de data mogen gebruiken in een app ?

      Ik kies voor de fabrikant die mij het minste als product gebruikt … en ja apple zal dat ook steeds meer doen … en dat is helaas de tijd waar we in leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *