Officieel: Google neemt Waze over


De kogel is door de kerk. Google heeft het Israëlische Waze overgenomen, waarschijnlijk om hun turn-by-turn navigatiesoftware te gebruiken met Google Maps.

Met deze overname kaapt de Amerikaanse firma dit bedrijf weg voor de neuzen van Apple en Facebook, die al eerder interesse hebben getoond in de softwaremaker. Met name Facebook was in een lange strijd met Google verwikkeld over het eigendom van dit bedrijf, maar het feit dat Google een kantoor heeft in Israel, thuisbasis van Waze, was de doorslaggevende factor. Alle medewerkers kunnen dus (voorlopig?) in hun eigen land blijven.

Waarschijnlijk zal Google de functionaliteit die Waze biedt integreren met Google Maps. Dit lijkt goed nieuws, maar betekent wel dat iedereen die nu gebruik maakt van Waze straks verplicht is om over te stappen naar Google als ze dezelfde functionaliteit willen houden.

Google zelf geeft geen indicatie wat er betaald is voor het bedrijf. De Israelische media rept van 1,3 miljard dollar, en Bloomberg houdt het op 1,1 miljard dollar. Sowieso een heel bedrag, maar ze krijgen er wel een bak know-how voor terug.

Waze biedt navigatiesoftware waarbij gebruikers bij opstoppingen op de originele route gewaarschuwd worden door andere gebruikers en alternatieve routes krijgen aangeboden, iets wat Tom-Tom tot op heden onder een betaalde dienst schaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *