Nieuwe prothese-huid voelt druk, warmte en vocht

Prothese-van-de-toekomst
Protheses worden steeds beter, maar missen vaak nog steeds het gevoel en de functies van een echte huid. Met deze nieuwe technologische vooruitgang komen we weer een flinke stap dichter bij de mechanische mensenhand van de toekomst.

Zuid-Koreaanse wetenschappers ontwikkelden de robothuid, die een gevoel van hitte, vocht en druk kan genereren. Vervolgens werd de prothese getest in verschillende doorsnee situaties: handen schudden, typen, een warme kop drinken vasthouden, en zelfs het checken of een baby een natte of een droge luier heeft.

Elektrische signalen
Het prototype van de revolutionaire prothese ziet er zo apart uit door het speciale materiaal dat nodig was om deze functies te verwezenlijken. Om de robothand zit een laag transparant, flexibel silicone materiaal genaamd polydimethylsiloxane, zo legt Popular Science uit. In deze silicone laag zitten tal van ‘nanoribbons’ die een elektrisch signaal afgeven als ze ingedrukt of uitgerekt worden, ook herkennen ze hitte en kou. Dit zorgt voor de realtime feedback.

Luiertest

Een nieuw obstakel
De techniek is dus al een heel eind op weg, maar staat nu voor het volgende obstakel: de hand werkt goed, maar moet nu nog ‘aangesloten’ worden op het menselijk brein. Dit is niet de eerste keer dat een prothese is aangesloten op de zenuwen (en dus de hersenen) van een mens, al maken al deze extra functies het natuurlijk wel een stuk lastiger. De toekomst van medische aanpassingen ziet er in ieder geval enorm interessant uit.

No comments yet

  1. Af en toe schaam ik me hoe vreselijk die generatie wel niet verpest wordt met figuren als Nicki Minaj en dat andere kreng op die bal. En als ik dan dit soort technologische hoogstandjes tegenkom dan is er toch nog hoop!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *