Neelie Kroes haalt uit: 4G dekking in Europa is dramatisch

4G bereik Europ vs Amerika
Nikkelen Neelie heeft het helemaal gehad met de traagheid waarop 4G wordt uitgerold in Europa. Zo heeft momenteel driekwart van de Europeanen geen toegang tot 4G en dat is natuurlijk schandalig. Vergelijk dat maar eens met de VS waar 90% van de bevolking 4G/LTE kan gebruiken.

Alleen Duitsland, Zweden en Estland zijn vergevorderd met de uitrol van 4G, maar de rest loopt dramatisch achter in Europa. In Ierland, Cyprus en Malta is zelfs nog helemaal niks gedaan. Kroes gaat helemaal los en doet een aantal ferme uitspraken:

“I’m on the side of the citizens, the taxpayers, the voters, who just want their phones and tablets to work. It’s frustrating when my phone stops working in Brussels because we only have 3G. Millions share my frustration every day.”

“This is no way to run an economy. It means also that Europeans living in rural areas and those on holiday get treated like second-class citizens,”

“It doesn’t matter where you are, you pay money for a device and mobile subscription and it should work,”

Een deel van het probleem is dat telecombedrijven enorm veel geld moeten betalen voor 4G frequenties. Zo betalen bedrijven in Europa viermaal zoveel als in de VS. En dat is natuurlijk niet gezond. Zeker als je weet dat het bouwen van een dekkend 4G netwerk in Europa zo’n €27 miljard gaat kosten.

“The EU is teetering on the edge of network collapse. Global mobile traffic is predicted to grow 66% a year, smart devices are everywhere and people want to watch video on those devices. Without more spectrum being made available the whole thing falls apart.”

De Europese Commissie wil nu gaan bemiddelen bij het verdelen van de frequenties om ervoor te zorgen dat de uitrol van 4G in Europa sneller kan verlopen. Laten we hopen dat het lukt. Alle details van de rant van Neelie kan je HIER lezen.

In Nederland is momenteel alleen KPN actief bezig met het uitrollen van 4G. Later zullen T-Mobile, Vodafone en Tele2 volgen.

No comments yet

  1. Oh de 4G dekking is het probleem… In het buitenland (Spanje, Duitsland) vaak juist geen 3G dekking. In grote steden gaat het wel, maar daarbuiten is het vaak drama. Ik zou het wel mooi EU project vinden om mobiel internet in heel Europa goed te krijgen.

  2. Het probleem is niet zozeer de snelheid in Nederland (Met Vodafone heb ik tegenwoordig al erg vaak HSDPA+ dekking) maar het is de vertraging (ping) die in de lijn zit voor je daadwerkelijk iets krijgt.

    Als ik dit met het buitenland vergelijk dan lopen we hierin ook nog behoorlijk achter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *