Mobiele röntgengun vindt drugs, geld en wapens

Mobiele röntgengun vindt drugs, geld en wapens
Smokkelaars krijgen het steeds lastiger.

Het bedrijf American Science and Engineering (AS&E) heeft een mobiel röntgenapparaat op de markt gebracht waarmee beveiligingsdiensten razendsnel door muren, auto’s en boten kunnen gluren. De Mini Z, dat dezelfde röntgentechniek gebruikt als de scanners op vliegvelden, is niet in staat om door menselijk materiaal te ‘kijken’. De straal is namelijk niet zo sterk als medische röntgenapparatuur. Maar omdat het afketst op objecten wordt er wel een silhouet getoond van mogelijke smokkelwaar.

Mobiele röntgengun vindt drugs, geld en wapens

Het vier kilogram wegende apparaat kan door stof, leer, aluminium en staal scannen. Op een tablet die aan de achterkant is bevestigd wordt real-time getoond welke objecten er mogelijk verstopt zitten. Daarbij kan de Mini Z alles geld, wapens, drugs, mensen, 3d-geprinte wapens tot explosieve materialen onderscheiden, zo bleek uit een demonstratie van AS&E. Wat de mobiele röntgenscanner gaat kosten is niet bekend gemaakt. Op deze minisite van het apparaat kun je er zelf al virtueel mee aan de slag.

Nog geen reacties

  1. Lekker gevaarlijk, zo’n apparaat. Je maakt bij niet wijs dat een apparaat dat in staat is om door muren en auto’s (plaatstaal) heen te ‘kijken’, niet gevaarlijk is voor mens en omgeving. Ik laat voor m’n werkgever wel een wat lasnaden controleren d.m.v. röntgenfoto’s en ik kan je vertellen dat als je dat niet in een bunker doet, je al heel snel tot enkele tientallen meters afstand moet houden omwille van het stralingsrisico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *