Mindset: Ford maakt autocoureur van gewone bestuurder

Mindset: Ford maakt autocoureur van gewone bestuurder
De magie speelt zich voornamelijk af in het brein.

Topsporters hebben in tegenstelling tot ‘gewone’ mensen een compleet andere mindset. Dit stelt ze in staat om indrukwekkende prestaties te halen. Ford nam deze gedachte op de proef. Diverse professionele coureurs werden uitgenodigd en van hen werd de hersenactiviteit gemeten. Daarnaast waren er ook deelnemers die niet actief zijn in een sport, laat staan dat ze prof zijn.

Alle deelnemers moesten racen in een simulator. Het ene deel van de groep bestuurders kregen mentale oefeningen voordat er werd plaatsgenomen in de simulator, de andere groep niet. Uit de test bleek dat de groep die vooraf oefeningen hadden gedaan tot 40 procent beter wist te presteren in vergelijking met de groep die geen oefeningen hadden gedaan.

Mentale oefeningen maakt het brein een stuk scherper. Volgens Ford worden coureurs dus niet perse geboren met een vaardigheid. Door ademhalings- en meditatieoefeningen te doen kan het concentratie- en prestatievermogen maximaal 50 procent worden verbeterd.

Naar aanleiding van het onderzoek ontwikkelt Ford nu een racehelm met EEG-functies (elektro-encefalogram) voor zijn professionele coureurs, waarbij activiteitsgegevens van het brein samen met andere telemetrie uit de auto kunnen worden teruggestuurd naar het team. Het merk denkt dat de prestatiegrens kan worden verlegd door de mentale staat van een coureur onder meer tijdens een race te analyseren.

[gv data=”fG4DO22bWLo”][/gv]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *