Leer piano spelen met Guitar Hero-achtig keyboard

Awesome
Roli komt met een nieuw, futuristisch keyboard.

Roli is voor veel keyboard-enthousiasten ondertussen wel een begrip geworden. Het Engelse bedrijf maakt nu zo’n 10 jaar high-tech instrumenten met geweldige toepassingen. Naast de bad ass Seaboard en Blocks is er nu een nieuwe tool voor muzikanten, al hoef je geen geoefende concertpianist te zijn om de flinke prijs eruit te kunnen halen. Sterker nog, het is juist voor leken een aanrader.

De Lumi is wellicht Roli’s eerste ‘normale’ keyboard. De Seabord, gedemonstreerd in het onderstaande filmpje, maakt het bijvoorbeeld mogelijk om vibrato aan noten toe te voegen, de ‘pitch’ van een noot te veranderen en door middel van drukgevoelige toetsen bijvoorbeeld een gitaar of viool organisch te kunnen nabootsen. Lumi is eigenlijk een gewone piano.

[gv data=”6SCug5kUsBs”][/gv]

Uiteraard zou dat een heel gek product zijn voor Roli, want het bedrijf innoveert doorgaans behoorlijk met hun keyboards. De Lumi heeft daarbij toetsen die oplichten. Nu kan dat voor een behoorlijk tof, door XTC aangedreven feestje zorgen, maar dat is volgens mij niet de gedachtegang achter de Lumi.

Door middel van een Guitar Hero-achtige app kun je praktisch zonder oefening simpele nummers spelen; een tijdlijn met gekleurde balkjes correspondeert met de kleuren op je keyboard. De app neemt zelfs het scoresysteem van die klassieke gitarengame over, door je punten te geven afhankelijk van hoe goed je timing was.

Het is daarentegen meer dan een geinig muziek-instrumentje, want de app leert je langzaam maar zeker ook noten lezen (door middel van een noten-interface, wederom met gekleurde noten en bijbehorende gekleurde toetsen) en geeft je lessen in handhouding, akkoorden en toonladders.

[gv data=”P6_u4cn5IYw”][/gv]

Roli ontwerpt hun keyboards met de zogenoemde Block-techniek, waardoor alle producten modulair zijn. Dat is belangrijk, want de Lumi heeft maar 24 toetsen (2 octaven) terwijl de pianisten onder ons met 88 toetsen werken. Nu kun je het bereik van een Roli altijd digitaal instellen, maar soms wil je gewoon gemakkelijker meer kunnen spelen. Dan klik je meerdere Lumi’s naadloos aan elkaar.

Op het moment van schrijven heeft de Kickstart-campagne voor de Lumi ruim €80.000 van de beoogde €111.000 opgehaald. Om dat in context te plaatsen, toen ik begon met het schrijven van dit artikel hadden muziekliefhebbers zo’n €25.000 neergelegd voor de Lumi. Als het instrument binnen een dag, hooguit twee dagen niet het doel heeft bereikt, dan koop ik er eentje en eet ik hem op.

Vroege vogels krijgen een Lumi (en de bijbehorende app) voor zo’n €149, maar de uiteindelijk prijs zal omgerekend richting de €220 gaan. Tja, pianolessen zijn ook niet goedkoop…

Foto @Roli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *