Je rits dichtdoen? Daar is tegenwoordig een robot voor

ZipperBot
Hier had een flauwe grap kunnen staan over het nut van deze ritsrobot, maar de techniek die er achter schuilgaat is in werkelijkheid best indrukwekkend.

De Zipperbot is ontwikkeld door Adam Whiton, en is meer dan een hulpje om je jas open of dicht te ritsen. Zo gebruikt hij optische sensoren om de ’tanden’ van de rits bij elkaar te houden en worden de ingebouwde bewegingssensoren gebruikt om op het juiste moment de rits een beetje open te zetten, wat de beweegbaarheid van de drager verbetert.

Uitkomst voor gehandicapten
Volgens Whiton kan de Zipperbot een trendzetter worden op het gebied van ‘assisterende kleding’, zodat mensen met een handicap bijvoorbeeld zelfstandig zich aan kunnen kleden. Ook kan het in bepaalde situaties gevaarlijk zijn om kleding aan te raken, en een rits die op dat moment zelfstandig kan sluiten of opengaan kan op dat moment uitkomst bieden.

In onderstaande video zie je de Zipperbot in actie, waarbij je goed kunt zien dat een gevouwen kledingstuk geen problemen geeft. Indrukwekkende techniek dus, al laten we de rits in onze broek wat ons betreft voorlopig nog lekker ouderwets, totdat men er zeker van is dat Zipperbot niet per ongeluk dicht gaat op een onhandig moment.

[gv data=”FsjfnBk2Ouo”][/gv]

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *