Is de Ubuntu Edge gedoemd te mislukken?

Is de Ubuntu Edge gedoemd te mislukken?
Het zou zou mooi zijn: een high-end smartphone die op zowel Linux als Android draait, én qua specs de concurrentie naar huis stuurt. Oh, en hij zou zelfs als computervervanger kunnen dienen. De miljoenen euro’s vlogen bij de crowdfundcampagne dan ook richting de telefoon, maar inmiddels is de rek eruit.

Linuxdistributeur Canonical haalde in de eerste week ongeveer 7 miljoen dollar op. Men schreef zich massaal in voor de 830 dollar kostende supersmartphone met een quadcore-processor, 4 GB werkgeheugen en 128 GB aan opslag. Maar de Ubuntu komt er pas als de teller 32 miljoen dollar aantikt, en met nog twee weken te gaan moet er een wonder gebeuren om dit nog te bereiken. Momenteel is er 8.504.545 dollar binnen.

Bloomberg to the rescue

Wellicht dat er nog iets kan gebeuren als meer bedrijven het voorbeeld van de financiële nieuwsboer Bloomberg volgen. Zij hebben namelijk 80k in het project gestopt, wat ze recht geeft op 100 Ubuntu Edge’s en een aantal workshops. “Bloomberg supports open innovation and initiatives, such as Ubuntu Edge, that align with our software development and business priorities,” zegt Shawn Edwards, Chief Technology Officer at Bloomberg LP. “With this investment, Bloomberg developers will contribute to an open technology initiative that could benefit our clients and have a powerful impact on the future of mobile computing.””

Ondertussen blijven onderzoekers van mening dat de uiterst ambitieuze doelstelling van 32 miljoen dollar niet gehaald zal worden. Het is dus maar de vraag of de pc/telefoon-hybride – die inmiddels in prijs is gezakt naar 780 dollar en alléén via de crowdfundcampagne kan worden aangeschaft – er ooit zal komen.

We hopen er eerlijk gezegd wel op, om onderstaande redenen:

Ubuntu Edge specificaties

[lg_folder folder=”Ubuntu/Edge/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Nog geen reacties

  1. Ik ben geen ubuntu fan maar wel van het concept. Ik geloof serieus dat over over 5 jaar alle smarthones zo werken. je smarthphone is geen telefoon maar je “life” item waarmee je belt, mailt, werkt, computert, betaald, shopt, etc, etc,

    • @Laue: Ergens beangstigt mij dit toekomstbeeld wel: je smartphone gaat kapot, wordt verloren of gejat en je bent in één klap terug geslingerd naar het jaar 1993.

  2. Tja, de telefoon markt is haast verzadigt en de gemiddelde gebruiker zit niet op een telefoon te wachten die ubuntu draait, dat kennen ze niet. Die tabel is trouwens wel echt in het voordeel van dat Ubuntu ding gemaakt, schermresolutie is tevens wat aan de lage kant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *