iPhone vs Android: de grootste voor- en nadelen vergeleken

iphone android voordelen nadelen
Het is een eeuwige strijd: iPhone en Android-toestellen. Wij zetten een aantal belangrijke voor- en nadelen van beiden op een rijtje.

Het komt maar weinig voor dat smartphone-gebruikers fan zijn van beide besturingssystemen. Werk je graag met iOS, dan heb je vaak een hekel aan Android. En andersom geldt hetzelfde. De ene geeft als reden het gebruik van één van de besturingssystemen, de andere zegt dat het de prestaties zijn. Hoe dan ook, er zit een groot verschil tussen beide. Hieronder bespreken wij een aantal belangrijke voor- en nadelen.

Privacy
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: iOS is een veiliger platform dan Android. Uit een rapport uit 2015 blijkt dat 97% van alle mobiele malware voor Android geschreven is. Het Amerikaanse ministerie stelt zelfs dat 99,3% gericht is op Android. Oké, nu moeten we natuurlijk toegeven dat de voornaamste oorzaak hiervan ook is dat er veel meer Android-gebruikers zijn. Maar aan andere grote oorzaak is dat Android-gebruikers hun toestel minder updaten, of dat de nieuwste versie niet beschikbaar is voor hun toestel. Maar het heeft er ook zeker mee te maken dat Android een veel gemakkelijker doelwit is.

Aanpasbaar
Veel smartphone-gebruikers willen hun toestel personaliseren. We zijn het er waarschijnlijk allemaal over eens dat iPhone-gebruikers minder keuzes hebben op dit gebied. Apple’s filosofie is dat de beste gebruikerservaring gecreëerd wordt door een consistent platform aan te bieden. Dit heeft tot gevolg dat je met iOS veel minder mogelijkheden hebt om de interface en gebruik van je smartphone aan te passen. Wel moet gezegd worden dat iOS meer opties heeft om je toestel te personaliseren, dit komt onder andere doordat het steeds meer wordt toegestaan dat apps van derden beter geïntegreerd worden. Android is veel meer meegaand wanneer het aankomt op het aanpassen van interface, widgets, standaardinstelling, enz. Daarnaast wordt Android aangeboden door veel fabrikanten, die allemaal net even een andere kijk op het besturingssysteem hebben. Wil je dus een besturingssysteem dat makkelijk aan te passen en te personaliseren is, dan ben je bij Android beter af.

Gebruiksvriendelijk
Doordat Apple zowel software als hardware maakt, sluiten beide naadloos op elkaar aan. Daarnaast, hoe vaak komt het voor dat Android-gebruikers de overstap maken naar iOS en vervolgens weer Android gaan gebruiken? Dit hoor je niet vaak. Ieder geval minder vaak dan andersom. Mensen zijn loyaal aan iOS en de iPhone, dat zegt natuurlijk wat over de gebruikersvriendelijkheid. Het wat meer minimalistische design en de weinige opties zorgen voor een overzichtelijker geheel waarbij zowel de functionaliteiten van de hardware en software samenvallen. Bij Android worden de hardware en software door verschillende teams en bedrijven gemaakt, hierdoor kan het besturingsysteem bijna onmogelijk perfect aansluiten op het toestel. Een gevolg hiervan is dat Android erg veel opties heeft, waardoor het overzicht een beetje verloren kan gaan. Maar zoals hierboven besproken, kan dat voor veel gebruikers ook een groot voordeel zijn.

Toestelkeuze
Ben je fan van iOS, dan moet je ook het geluk hebben om fan te zijn van de iPhone. Dat is namelijk de enige keus die je hebt. Bij Android heb je de keus uit tientallen mobiele fabrikanten – Samsung, Sony, HTC, Huawei, Motorola, etc. – en honderden verschillende toestellen per jaar. Grote kans dat het perfecte toestel voor jou persoonlijk ertussen zit. Bij iOS zit je vast aan één toestel per jaar, je kan dus niet teveel wensen hebben. Helemaal niet wanneer het aankomt op de prijs. Een groot voordeel van de iPhone is uiteraard dat het besturingssysteem specifiek voor je toestel gemaakt is en feilloos aansluit op het gebruik van je smartphone. Je moet er dan echter wel vrede mee hebben dat je net wat mindere specificaties hebt dan Android-toestellen.

Apps
Google Play heeft meer apps dan de App Store, en dus veel meer keus. Maar kwaliteit speelt uiteraard ook een belangrijke rol. Op dat gebied lijkt iOS net een stapje voor te zijn. Iedereen weet hoe lastig het is om een app beschikbaar te krijgen in de App Store. Apple heeft ontzettend strenge regels voor app-ontwikkelaars. Hierdoor is de kwaliteit van apps vaak net wat beter. Ook is te zien dat populaire apps vaak net wat eerder naar de App Store komen, al moet gezegd worden dat dit gat steeds beter gedicht wordt. Het uiterlijk van apps in beide besturingssystemen is een persoonlijke voorkeur, zoals eerder ook al aangegeven is het design van iOS vaak net wat rustiger en minimalistischer.

Heel zelden zijn smartphone-gebruikers fan van beide. HIER lees je bijvoorbeeld hoe je Android draait op een iPhone. Hieronder een overzichtje van het aantal verscheepte smartphone’s met iOS of Android – dat wint Android ieder geval. Welk besturingsysteem heeft jullie voorkeur?

ios android

25 reacties

  • @entail: ik als neutraal persoon (ben Windows phone gebruiker) vind jouw post anders behoorlijk naar Android fan / Apple hater neigen.

   Wat me elke keer weer opvalt is dat iPhone fans minder fel van leer trekken als andersom. Android fans posten vaak op een vehenemente manier, waarbij het gif er vanaf druipt.

   • @fijnkonijn: vehemente bedoel je? Ik heb juist mijn comment 2x aangepast tijdens het schrijven om zo objectief mogelijk te reageren / deze beschuldiging te vermijden. Als je deze tekst puur objectief bekijkt, de verschillende zinnen rangschikt naar o.a. voor/nadelen, hoeveel welk merk genoemd wordt, het gewicht van de verschillende onderwerpen etc..etc.. dan lijkt mij dit een tedentieus subjectief stuk tekst. Ok, toegegeven, misschien is de beschuldiging van fanboyism meer mijn mening. Ik proef het alleen wel zo, zelfs als persoon die 80% van z’n tijd een iphone 6 gebruikt en daar heel blij van wordt!

 1. Apple beter op het gebied van privacy dan Android? Mag ik de Apple-fetisjisten op de Apparata-redactie even aan het verstand brengen dat 99,99999% van alle Fappening-slachtoffers gebruikers waren van een iPhone omdat Apple ongevraagd verwijderde foto’s blijft opslaan in grote servers?

   • @fijnkonijn: De veiligheid bij apple is idd beter in orde, centraal geregeld, centraal geupdate. Maar dat is inherent aan veiligheid. Imho wordt deze discussie beter gevoerd als de randvoorwaarden worden gesteld: 1. Toestel niet ouder dan 2 jaar. 2. Kale android versie 3. Gebruiker update op beide platforms regelmatig. 4. Androidgebruiker gebruikt alleen apps van bij google geregistreerde ontwikkelaars.

    Op deze manier zit er weinig tot geen verschil in veiligheid tussen beide platformen en komt deze het dichtst bij een realiteit zoals deze zal gelden voor het gros van techblog-consumers…

    • @entail:

     1) iphone winnaar … want veel langer dan 2 jaar
     2) kaal ? Android word bijna nooit kaal geleverd … dus in de praktijk onzin punt
     3) mee eens
     4) onzin punt … want het is nu eenmaal niet zo. Je kan nu eenmaal aaps met keyloggers binnenhalen bijvoorbeeld

     Dus je kan al je voorwaarden zo aanpassen dat het gelijk lijkt … maar in de praktijk en dagelijks leven is het zeker niet helijk

 2. Heb nog eennonderschatte toevoeging.

  Iphone kost meer. Maar is ook veel waardevaster wat in mijn ogen. Mischien ben je na verkoop van je toestel na 2 jaar uiteindelijk een fractie minder kwijt met een iphone ( ten opzichte van high end androids ).

  DAARBIJ is een iphone ook nog een langer bruikbaar / ondersteund. Een iphone 5 van 4 jaar uit draaid redelijk op IOS 10. Dus als je een “goedkoop” high end toesstel wilt … dan is een iphone een betere kandidaat dan een high en android. Jammer dat veel ipjone bashers hier niet bij stil staan.

  Voor vrijheid ( ok niet out of the box ) is jailbreaken een optie. . .voor powerusers een makkie

  Privacy (google verdienmodel verkoopt je privacy ) en veiligheid is ook onderschat door vele. Vandaag de dag stopt men zijn of haar hele leven in een apperaat dat je meeneemt op straat … en al je gegevens staan er in. Liever een paar euries meer voor veiligheid en privacy … dan “cheap” en niet veilig

  Tot slot word er nog over specs gepraat. Wat heb je aan hoge specs wanneer het besturingsysteem dat voor jet grootste deel teniet doet ?

  Jup call me fanboy

  • @dgh74: Je hebt gelijk denk ik, maar dat is uiteindelijk ook het grootste splijtpunt tussen de 2 platformen. De markt die er achter zit is gewoon anders, het product heet smartphone maar de markt die er achter zit is anders. Persoonlijk zou ik, met 400+ euro in het handje ook gewoon voor een iphone gaan, heb je minder te besteden dan ben je bij android gewoon beter af.

 3. Ik ga binnenkort m’n eerste iPhone halen, na 6 jaar Android gebruikt te hebben. Ik wil een kleine high-end telefoon, dus het wordt een SE. Al die aanpasmogelijkheden van Android interesseren me eigenlijk niet. Ik wil de beste kwaliteit apps, veel opslagruimte, kleine behuizing, lange batterijduur en een razendsnelle processor.

    • @Jochempie: ja zeg gaan we lekker beidehand zitten doen? Je bent gewoon een jatmuis 🙂

     Tip: door deze Avatar kan je onterecht onder (verbaal) vuur komen te liggen. De reagluurders hier associëren het namelijk met mij en de Tesla haterz beginnen al te schuimbekken als ze dat witte kruis zien.
     Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb 😉

     Aan de andere kant: dit kan het begin van een “Zwitserland beweging” op AB/AP/G7 zijn. Is leuk voor de haterz die vinden dat NL’ers die naar CH verhuisd zijn maar stomme belastingontduikers zijn. En als je het dan waagt om in CH ook nog eens in zo’n subsidie-bak als een Tesla rond te rijden, heb je het helemaaaaaal gedaan (dat we in CH geen subsidie krijgen en het volle pond moeten dokken is een onbelangrijk detail dat men liever negeert).

     Gregorius, you in?

 4. Recent ben ik overgestapt van een S5 naar een iPhone 7 (daarvoor 6 jaar lang iPhone). Ik heb Android echt geprobeerd, heb er een half jaartje plezier van gehad maar ik kan niet tevredener zijn dan ik nu ben met mijn iPhone. Ik raakte geregeld verstrikt in het menu van mijn Samsung, Google had al 2 nieuwe Android versies uitgebracht eer ik de update daarvoor kreeg.
  Het grootste argument om weer naar een iPhone over te stappen is dan ook dat zo’n toestel naar mijn mening simpelweg werkt zonder al te veel poespas. Oorzaak zal dan inderdaad liggen in het hardware en software leveren voor één toestel wat de gebruiksvriendelijkheid verhoogt.
  Daarnaast is mijn gebruikte S5 niet bijster veel meer waard terwijl ik al mijn voorgaande gebruikte iPhones altijd voor minimaal €200,- heb kunnen verkopen.

 5. Hahahah.. wederom een stukje van een hobby journalist die op de Apple payroll staat.

  The Gartner Group heeft de Galaxy S7 tot meest veilige smartphone ter wereld uitgeroepen. De Samsung flagships zijn de enige die door de regeringen, legerleiding en geheime diensten van de VS, Rusland, Zweden en Engeland mogen worden gebruikt. Maar ja weten die journalistjes veel. Die lezen alleen de apple blaadjes en berichten.

  Only Samsung and Nexus smartphones are safe to use
  http://www.techtimes.com/articles/168332/20160704/only-nexus-and-samsung-android-smartphones-are-safe-to-use-security-firm-says.htm

  The world’s most secure smartphones – and why they’re all Androids
  http://www.zdnet.com/article/the-worlds-most-secure-smartphones-and-why-theyre-all-androids/

  Gartner crowns Samsung Knox the world’s most secure mobile device platform
  http://pocketnow.com/2016/04/14/samsung-knox-most-secure-mobile-device-platform

  Iphones hebben niet 1 voordeel ten opzichte van de Android flagships. Over 2015 was IOS het meest kwetsbare OS ter wereld, gevolgd door OSx. Maar ja, dat lezen de fanboy journalistjes ook niet.

  Apple iOS And Mac OS Top The List of Most Vulnerable Softwares
  http://dazeinfo.com/2016/01/06/apple-microsoft-adobe-mac-os-ios-flash-most-vulnerabie-apps-os/

  Apple’s systeem is gesloten met bijna 100% gedwongen winkelnering bij Apple.

  Hou toch op met dat Apple. Over een paar jaar hoor je niets meer van dit merk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *