iOS 11: dit zijn de belangrijkste vernieuwingen

iOS 11
iOS 11 is hier en brengt een aantal nieuwe zaken met zich mee.

Zoals verwacht is iOS 11 geen compleet nieuw besturingssysteem. Al sinds de introductie van iOS borduurt Apple verder op het systeem en verbeteren de techneuten in Cupertino ieder jaar een aantal (kleine) zaken.

Siri speelt een belangrijke rol in iOS 11. Met Siri zal het straks mogelijk zijn om realtime vertalingen door te voeren. Spreek een zin uit tegen de spraakassistent en uit de speakers klinkt de vertaling. Apple toonde tijdens een demo hoe een Engelse zin probleemloos naar het Mandarijn werd vertaald. Ook heeft de spraakassistent nieuwe stemmen gekregen. Dit moet Siri menselijker maken. De spraakassistent kan bijvoorbeeld een zin op meerdere tonen uitspreken.

Apple heeft ook Berichten in het nieuw gestoken. De tekenfunctie is verder uitgebreid en de app synchroniseert voortaan met al je Apple-apparaten. Ook kent Apple Pay een uitgebreidere integratie. Betalingen kunnen middels TouchID worden voldaan via de Berichten applicatie.

Een andere belangrijke vernieuwing is het feit dat Apple overstapt van JPEG naar HEIF, dat staat voor High Efficiency Image Format. Dit bestandsformaat neemt minder ruimte in beslag en de kwaliteit is beter dan foto’s in JPEG-formaat.

Nieuw bedieningspaneel
iOS 11 komt gepaard met een volledig nieuwe interface. Zo is onder andere het bedieningspaneel volledig veranderd. In de nieuwste softwareversie vult dit paneel voortaan je volledige scherm, en zijn er meer mogelijkheden om het aan te passen naar je eigen smaak.

ARKit: augmented reality van Apple
Met ARkit maakt Apple de eerste stap naar augmented reality. De Camera-app wordt uitgebreid met een gloednieuwe augmented reality-modus. Ontwikkelaars kunnen hun eigen AR-diensten gaan maken, die iedereen vervolgens kan gebruiken. De camera-app krijgt sowieso meer opties, zoals ‘long exposure’, maar ook optische beeldstabilisatie. Tevens moet de app moet beter presteren bij beroerde lichtomstandigheden.

Daarnaast is er ruimte voor een nieuwe Automodus voor Apple CarPlay. In de Keynote hamerde Apple op veiligheid tijdens het rijden. Stap je in je auto en koppel je deze met Bluetooth, dan weet je iPhone wanneer je aan het rijden bent. Gedurende je autorit is er een speciale automodus ingeschakeld die vrijwel alle notificaties verbergt op je scherm, behalve wanneer het dringende notificaties zijn. Dit kun je handmatig instellen.

Apple

App Store krijgt een nieuw ontwerp
Een ander groot aandachtspuntje tijdens het WWDC-evenement is de nieuwe appstore. Ontwikkelaars krijgen meer ruimte om hun apps te presenteren en kunnen bijvoorbeeld quotes van reviews toevoegen. Ook wordt er een nieuw ‘Today’-tabblad toegevoegd.

Gebruikers krijgen nog meer mogelijkheden krijgen om standaard applicaties te verwijderen. Vorig jaar begon Apple met deze ontwikkeling en voegt er dit jaar een nieuw hoofdstuk aan toe. In iOS 11 kun je bijvoorbeeld ook de Activiteit-applicatie verwijderen. Handig wanneer je geen Apple Watch hebt. Mocht je een verwijderde stock-app toch nodig hebben, dan vindt je deze makkelijk terug in de App Store.

Beschikbaarheid
iOS 11 is nu beschikbaar voor ontwikkelaars. Het grote publiek kan vanaf dit najaar aan de slag. De update zal gratis te downloaden zijn. iOS 11 is te downloaden op de iPhone 5s en nieuwer, op de iPad Air en nieuwer, op de iPad mini 2 en nieuwer, en op de zesde generatie iPod Touch.

Er waren ook vernieuwingen die Apple niet direct bekend heeft gemaakt. Je checkt ze HIER.

55 Comments

 1. “Daarnaast is er ruimte voor een nieuwe Automodus voor Apple CarPlay. In de Keynote hamerde Apple op veiligheid tijdens het rijden. Stap je in je auto en koppel je deze met Bluetooth, dan weet je iPhone wanneer je aan het rijden bent. Gedurende je autorit is er een speciale automodus ingeschakeld die vrijwel alle notificaties verbergt op je scherm, behalve wanneer het dringende notificaties zijn.”

  Mag toch hopen dat dit een grap is, zoja is het voor mij een reden om meteen van Apple af te stappen, wie zijn zij om te bepalen wat ik doe tijdens het rijden? sta vaak genoeg in de file of stoplicht of geparkeerd ergens aan de bluetooth…..

  • @spykerboy: Wanneer je stilstaat kan je gewoon je telefoon gebruiken. Middels doppler effect kan je meten of je beweegt of niet en zodra je een bepaalde snelheid hebt worden je notificaties geblokkeerd en krijgen mensen die je een bericht/iMessage sturen een autoreply als je dat wil.

  • @spykerboy:je kan als je instapt op een knop drukken waarbij je het óf activeert óf niet.. en ik juich het juist toe! Jij en ik kijken welliswaar af en toe als we in de file staan, maar er zijn zat pannekoeken die gewoon met 140 zitten te appen of bellen.

   • @easygoingmartin: je moet je telefoon echter wel eerst via Bluetooth verbinden. De pannenkoeken die hier baat bij hebben rijden of met een te oud barrel, of zijn te dom om deze eerste stap überhaupt te kunnen nemen.

    Ik vrees dat de bijdrage voor een veiliger verkeer minimaal is.

  • @spykerboy: dit is dé oplossing tegen het fileprobleem. Zoveel mensen kunnen geen seconde zonder hun telefoon, zij zullen nu waarschijnlijk allemaal uit boosheid hun auto wegdoen.

  • @spykerboy: Dus jij bent zo’n klootzak die graag anderen in gevaar brengt door je telefoon te gebruiken tijdens het rijden. Of zo’n lul die met zijn telefoon aan het spelen is terwijl het groen is, waardoor iedereen op jou moet wachten. Is het echt zo lastig om je telefoon te laten liggen terwijl je in een auto zit? Daarnaast kan je zelf er voor kiezen om het aan te zetten.

   • @mierenneuker: ik zit idd heel vaak op mijn telefoon uit de auto, het is dat of in slaap vallen achter het stuur in dit land.

    En puur omdat ik mn telefoon gebruik houd niet in dat ik niets mee krijg van mn omgeving, ookal zit ik met mn telefoon bij stoplicht ben ik toch echt 99/100x de eerste weg, vaak zat dat ik de kruising al over ben en nr2 nog moet gaan rollen….

  • @spykerboy: in de file hoor je je smartphone ook niet te gebruiken, door mensen zoals jij wordt ik dagelijks vaak zat bijna onderuit gereden terwijl ik rustig op de motor door de file rijdt. En je ziet hulpdiensten ook niet aankomen in je spiegels omdat je focus ergens anders ligt dan waar het hoort te zijn.

 2. Dit is voor het eerst dat ik van het HEIF-formaat hoor. Is dit iets van Apple zelf of wordt dit (straks) ook ondersteund op Windows en Android?

     • @bofkont: Heeft niks met happen te maken maar met feiten.
      Van trendsetter naar trendvolger en anno 2017 heeft de Apple user niks anders meer dan ‘Trolls’ om nog maar mee te doen met discussies want er is gewoon verder weinig te melden.

      Zelfde de hardcore Apple fans klagen al tijden en er is niks verandert want bijzonder weinig mensen zullen een >5000 Euro Imac pro gaan kopen.
      Iwatch is nog steeds niks, nu met nieuwe mickey mouse graphics.
      Macbook niks nieuws, Macbookair al 6 jaar gedateerd. Ipads marginale verbeteringen, een speaker waar niemand om vraagt en dan heb je het wel gehad.

      Ondertussen kunnen andere merken wel draadloos betalen en met het OV en de achterstand wordt steeds meer zichtbaar.

      Voor de duidelijkheid, ik heb zelf al sinds 2011 een Ipad, een Macbookair, en een ipod dus heb best wel wat ervaring met het merk en kan dus ook kritisch zijn omdat ik dingen op kan noemen die gewoon zo zijn.

     • @turbobrick: Kortom Apple is nog steeds de beste koop, kwaliteit en gebruikersgemak zijn veruit het beste wat je kunt krijgen, zie ook de 2e hands prijzen van de producten, meer bewijs heb je niet nodig.

     • @bofkont: Man, je kunt niet eens normaal tikken op dat screen keyboard zonder dat je moet shiften voor cijfers.
      Op de Ipad heb je niet eens standaard een calculator.
      Je kunt niet eens switchen tussen accounts en hem dus delen in huis.
      NFC kun je werkelijk geen ruk mee
      Je kunt niet eens de boel backuppen in de cloud met die 5GB zonder tussenkomst van computer.
      Als je hem 2 dagen niet gebruikt moet je code invullen ook als je touchID aan hebt staan.

      En zo kunnen we ff door gaan.

      Let wel, het is de beste Tablet op de markt, maar IOS kan echt wel wat verbeteringen gebruiken, het begint vrij bejaard te worden.

     • @turbobrick: Hardcore Apple fanboys die zelf op 5 jaar oude instapmodellen werken haha. Je komt ze overal tegen en worden stil wanneer ik ze even op een 2017 topmodel MBP laat werken. Geen kenners van hardware en alleen maar kijken naar de gigaherz van de CPU

     • @bassx: met 4000 euro mag je ook wel vooruitgang verwachten.
      De reviews van de laatste MBP logen er niet om, de prestaties vielen tegen, zekr tov de Windows machines die de helft minder kosten. Jij hebt een powerhouse, maar de meesten kopen een auto voor dat geld.

  • @Edge: onderstaande reactie is inhoudelijk voor jou, maar qua het nu volgende afzeiken voor de kansloze rukkers eronder….gelijk Apple afzeiken om iets wat totaal niet waar is…..als je al iets gaat lopen bashen doe het dan in ieder geval voor de juiste redenen:

   HEIF:
   Het is een standaard dat gewoon door de Moving Picture Experts Group, je weet wel van MPEG, is ontwikkeld en het is ook voorzien van een ISO normering. Kortom een veel meer open standaard dan bv Quicktime en de industrie is wel rijp voor een image container change, HEIF is ook gelinked aan de verbeterde video standaard HEVC. Kortom kans is zeker dat deze het hem wel gaat worden….meer info: https://en.wikipedia.org/wiki/High_Efficiency_Image_File_Format

   Quicktime, Lightning Connector en Firewire….het is wel gemakkelijk om deze 3 zaken te noemen maar voor het gemak te vergeten wat Apple wel enorm goed heeft gedaan: iPod, iTunes (ok op Windows ruk maar in de industrie echt wel een gamechanger geweest voor betaalde content), Appstore en Hardware/Software Design dat gewoon echt beter in elkaar zit voor gemiddelde consument + betere end-to-end integratie. Natuurlijk is er voor de diehard techneut genoeg om op aan te merken omdat je minder zelf kan, maar JIJ BENT IN DE MINDERHEID!!! Zelf noem ik de iPhone of iPad niet, omdat ik die meer onvermijdelijkheden vind. Maar het waren wel de eerste echt goede smartphones die niet meer alleen door techneuten werden gebruikt….dus wat dat betreft wel de aftrap van een verandering in de industrie.

 3. de belangrijkste feature is waaschijnlijjk dat je telefoon er 10x zo traag van wordt zodat je weer een nieuwe foon wil.

  • @super: dat is met Android niet anders. Mijn telefoon heeft 8 keer zoveel geheugen als mijn vorige en ik zat na anderhalf jaar al te sukkelen met vol geheugen.

   Eigenlijk is Windows phone met enorme afstand het beste platform. Snel, licht, zuinig met accu en simpel. Maar het zit in de vicieuze cirkel van geen apps hebben en daardoor klein blijven en klein blijven en daardoor geen apps hebben. Maar mijn volgende telefoon krijgt Windows. Al is het alleen maar omdat Google mij extreem lastig valt met toestemmingen die ik ze niet wil geven (serieus, wat moet een email app met toegang tot bellen?).

   • @lekbak: Inderdaad is Windows Phone qua UI en architectuur eigenlijk superieur aan iOS en Android. De hardware van Microsoft is eigenlijk gewoon het Nokia van vroeger dus ook dat is gewoon heel erg goed.
    Maar… ik had Windows Phone maar toen die na een software update mijn carkit liet crashen (klein platform, weinig gebruikers en dus geen groot probleem en dus ook geen oplossing) ben ik toch naar een iPhone gegaan, dat is de referentie telefoon voor carkits. Kunnen bellen in de auto is gewoon heel belangrijk voor mij.
    Overigens krijg ik met een actieve bluetooth verbinding naar de auto en de de telefoon in het vak in de deur ook al helemaal niks mee van eventuele notificaties.

    • @mashell: ik had in 2013 toch echt de grootste moeite om in een huur 508 te connecten en bellen met die carkit met een iPhone.
     Heeft serieus mede mijn keuze voor leaseauto bepaald, want Peugeot dealer stelde voor maar met oortjes te bellen. Achteraf erg blij mee als ik de ellende van collega’s met deze hokken heb gezien ?

   • @lekbak:
    Ja, Android is qua privacy volgens mij het ergste van allemaal, ze tracken je echt op heel veel manieren. (niet dat het mij persoonlijk veel uitmaakt overigens). Het zou kunnen dat ms het beste is, het ziet er in elk geval niet slecht uit en hoewel hoeveel apps heb je nou echt nodig? ik hoef echt geen app van de ikea of de zoveelste faceswap pokemon app.

 4. “en zijn er meer mogelijkheden om het aan te passen naar je eigen smaak”

  Hopelijk gaat de software hiermee niet teveel op android lijken. Het sterke punt van Apple was juist dat het altijd goed werkt zonder gedoe en zonder van alles te hoeven instellen. Als ik dat wel zou willen, dan kocht ik wel een android!

 5. Dus CarPlay wordt nog verder uitgekleed, terwijl het al zo’n aanfluiting is. Ik heb het in mijn auto en doe er werkelijk niets mee. Ze moeten niet minder notificaties maar juist beter integreren, ik wil Flitsmeister op mijn CarPlay zien, mijn agenda afspraken in de navigatie

 6. Gelukkig zijn medewerkers van amerikaanse tech-firma’s allemaal voorzien van een klein synapsje in de rechter hersenhelft….lawsuit/lawyer wat permanent knippert. Om die reden hebben de Apple software kids een ‘grappige’ escape ingebouwd in iOS11 in combinatie met Carplay. Als de verzender het woord “urgent” voor het bericht zet (of vergelijkbaar in de betreffende taal wat de gebruiker heeft ingesteld) wordt de in-motion notificatie ban (tijdelijk) uitgeschakeld en komt het bericht gewoon in beeld. Dit publieke geheim zal een hele verandering teweegbrengen en alle berichten zullen stamdaard voorzien worden van de ‘urgent’ prefix. Het is lastig om NIET van de Apple software kids te houden!!

 7. Ik zoek nog een connector voor mijn monochrome Nokia 3310 zodat ik deze kan aansluiten op mijn Prius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *