‘Huawei en Samsung ook helemaal klaar met Qualcomm’

Samsung en Huawei klaar met Qualcomm
Na Apple gaan ook deze twee Aziatische grootmachten de strijd aan met de populaire chipmaker.

Qualcomm is al jarenlang de meest populaire chipmaker van smartphones. Naast dat er veel Snapdragon-chipsets van Qualcomm te vinden zijn in toestellen, moeten bedrijven ook licentiekosten betalen om gebruik te maken van bepaalde patenten. Naast Apple liggen nu ook Huawei en Samsung in de clinch over de flinke kosten hiervan.

Op dit moment heeft Huawei zelfs de betalingen van royalties aan Qualcomm stopgezet, zo meldt de DigiTimes. Afhankelijk wat er uit de gesprekken over nieuwe tarieven komt tussen Huawei en Qualcomm, lijkt ook Samsung een vergelijkbare actie in gedachte te hebben.

Buiten de Qualcomm-chips die in veel smartphones terug te vinden zijn, moeten bedrijven ook royalties betalen om verschillende netwerktechnologieën te mogen gebruiken, waaronder 3G en 4G. Qualcomm heeft hier namelijk jaren geleden patentrecht op aangevraagd. Aangezien het bedrijf alleen al vorig jaar meer dan 2 miljard omzet heeft gegenereerd met deze patenten, lijkt het zijn vruchten af te werpen.

Fabrikanten claimen echter dat de chipmaker niet alleen te veel vraagt, maar dat het sommige patenten niet geldig zijn en Qualcomm haar monopoliepositie misbruikt. Door al dit gekibbel is de kans dan ook groot dat Huawei en Samsung volgend jaar al haar smartphones voorzien van zelfgemaakte chipsets. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *