HTC broedt op smartphones met optische zoomlens

HTC broedt op smartphones met optische zoomlens
De moderne smartphone is druk bezig compacte camera’s uit het straatbeeld te laten verdwijnen. De volgende stap is om ook de duurdere systeemcamera’s en DSLR’s het vuur aan de schenen te leggen.

Dat laatste is althans de mening van Symon Whitehorn, HTC’s camera-expert. In een interview met Vodafone vertelt hij dat optische zoom een logische volgende stap is in cameratechnologie voor smartphones. Optische zoom, waarbij lenzen worden verschoven om objecten dichterbij te halen, zou over één tot anderhalf jaar al op HTC’s toegepast kunnen worden. Whitehorn zegt daarover:

“Optical zooming in a smartphone is not too far off at all for HTC. I can’t give too much away, but within 12-18 months we’ll see huge advances in phone optics. That’s why we don’t necessarily believe in doing a high-resolution, photo enlarging solution.”

Een camera met optische zoom in een smartphone wegwerken betekent nu nog dat er serieus ruimte ingenomen wordt. Samsung heeft dit vorig jaar toegepast op de Galaxy S4 Zoom, wat resulteerde in een telefoon met een ietwat ongemakkelijke bobbel aan de achterkant. Hoe HTC dit probleem wil gaan tackelen is nog niet bekend.

Volgens Whitehorn is het straks ook mogelijk om met HTC’s foto’s en video’s in ultra HD-resolutie te schieten. Hiervoor zou een 8 megapixel sensor voldoende moeten zijn. De nieuwste HTC One (M8) gebruikt een 4 megapixel sensor, waarvan de individuele pixels groter zijn en meer ligt opvangen (AKA de Ultrapixel. Verder denkt hij dat het gat tussen smartphonecamera’s en DSLR’s steeds verder wordt gedicht.

“Two years ago I would have said that phones will never replace DSLRs. Now I’m not so sure. I think there’ll always be a role for a dedicated camera, like for sports etc., but I think you’ll see the gap closing.”

Camerafabrikanten zullen in de toekomst ook steeds vaker samenwerken met telefoonfabrikanten, aldus Whitehorn, ze hoeven zich dus niet bedreigd te voelen door de opkomst van supercamera’s in telefoons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *